Kan jag vara säker på att vårt äktenskapsförord är giltigt om det är registrerat av Skatteverket?

Fråga:

Vi har skrivit ett äktenskapsförord för snart tio år sedan. Det var min make som skrev äktenskapsförordet och jag tänkte inte så mycket på det på den tiden och skrev under. Nu börjar vårt äktenskap att knaka i fogarna och en skilsmässa verkar inte vara långt borta. Tyvärr har min make inte särskilt bra ekonomi och jag har sparat undan betydligt mer pengar än vad han har gjort. Jag hoppas därför verkligen att vårt äktenskapsförord är giltigt. Jag undrar därför om äktenskapsförordet brister på något sätt, brukar Skatteverket tala om det i så fall? Kan jag vara säker på att det är giltigt när det har registrerats. Tacksam för snabbt svar / Lottie

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej Lottie.

Att Skatteverket har registrerat ert äktenskapsförord är inte någon garanti för att det är giltigt. När ni registrerade ert äktenskapsförord kontrollerade Skatteverket i princip endast att ni båda hade undertecknat äktenskapsförordet. Idag kontrolleras även att äktenskapsförordet är daterat vilket numera är ett krav för att ett äktenskapsförord ska vara giltigt och kunna registreras.

Det händer ibland att Skatteverkets personal vid uppenbara felaktigheter reagerar och skickar tillbaka äktenskapsförordet med en förklaring om att registrering inte kunde göras. Detta är emellertid ytterst ovanligt och i de flesta fall sker inte någon kontroll utöver namnteckning, och idag även datering.

Vi kan dessutom konstatera att vi löpande får in registrerade äktenskapsförord för granskning och som är uppenbart felaktiga vad avser de bestämmelser som har skrivits in i äktenskapsförordet och därför är ogiltiga. Äktenskapsförorden har trots detta registrerats av Skatteverket.

Du kan därför inte, med utgångspunkt i registreringen, vara säker på att ert äktenskapsförord är giltigt.

Vill du vara säker på att ert äktenskapsförord är gällande måste du låta en familjerättsjurist som är specialiserad på just äktenskapsförord granska förordet. Först då vet du med säkerhet om det är giltigt och därmed även vad skilsmässan rent ekonomiskt kommer att innebära för dig.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*
Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.
Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord