Äktenskapsförord och olika handpenning vid köp av fastighet

Fråga:

Hej. Jag och min man har köpt en fastighet och köpte vars 50 procent enligt kontraktet. Problemet är att jag betalade hela handpengen på 480 000 kronor men äger endast hälften. Jag har förstått att jag inte får igen detta om vi skulle skilja oss om vi inte har skrivit ett äktenskapsförord. Jag vill därför att vi ska skriva ett äktenskapsförord och undrar därför om vi kan skriva ett äktenskapsförord där vi kommer överens om att jag ska ha 65 % och min man endast ska ha 35 % av fastigheten om vi skulle skilja oss. /Andréa

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej Andréa och tack för ditt meddelande.

Nej, ni kan inte skriva ett äktenskapsförord med den lydelsen. Den typen av bestämmelser är inte giltiga i ett äktenskapsförord. Skriver ni ett sådant äktenskapsförord kommer fastigheten att vara giftorättsgods med följd att du och din make får hälften vardera av nettovärdet vid en bodelning och du kommer inte att kompenseras för att du har betalt mer i handpenning.

Vi har inte tillräckliga uppgifter om just er situation men generellt finns det ett antal olika lösningar som kan bli aktuella. Vill ni använda er av ett äktenskapsförord för att du ska kompenseras för att du erlagt hela handpenningen måste äktenskapsförordet, förutom att det måste formuleras korrekt och på ett annat sätt än vad du angett, kompletteras med ett skuldebrev för att lösningen ska fungera.

Ett annat alternativ är att ni genomför en bodelning under äktenskapet. Ett tredje alternativ är att du erhåller en del av fastigheten i form av gåva. Det kan dessutom nämnas att om ni använder er av något av dessa alternativ för att föra över en del av din makes ägande till dig, behöver inte någon stämpelskatt att betalas.

Det finns ytterligare alternativ och vilket alternativ som är det bästa för just er beror på er personliga situation. Ni bör därför låta en jurist granska er situation för att därefter upprätta de juridiska dokument som behövs. Det är oerhört viktigt att dokumenten blir korrekt utformade. Även ett litet, men avgörande, fel i dokumenten eller i konstruktionen av den lösning som ni väljer kan leda till att du inte blir kompenserad för din handpenning den dag som det blir aktuellt.  

Vi hoppas att vi har lyckats besvara din fråga. Tveka inte att återkomma om du har ytterligare frågor, eller om du vill ha hjälp med att skapa en lösning så att du får tillbaka din handpenning vid t ex en skilsmässa så kan en av våra familjerättsjurister bistå dig.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord