Vad gäller om ett äktenskapsförord inte är registrerat?

Behöver du prata med en jurist? Just nu erbjuder vi 10 minuters fri rådgivning via vår chatt.

Idag har vi öppet till klockan 20.00!

Fråga:

Min son är gift sedan drygt 10 år. Nu har hans äktenskap börjat att knaka i fogarna och jag är orolig för vad som kommer att hända. När de gifte sig hade min son en mycket bättre ekonomi än sin fru. Bland annat ägde han en sommarstuga som han fått i gåva från oss flera år tidigare. När jag frågar honom om deras ekonomiska situation säger han att det inte är någon fara, då de har skrivit ett äktenskapsförord där han och hans fru ska behålla sina egna tillgångar om de skulle skilja sig.

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Jag bestämde mig för att kontrollera detta med Skatteverket och skulle beställa en kopia av deras äktenskapsförord. Döm om min förvåning när Skatteverket inte kan hitta något äktenskapsförord, vare sig på min sons eller hans hustrus personnummer! Jag har inte vågat ta upp det med min son ännu och känner att jag måste veta vilka regler som gäller. Vad gäller i denna situation? Kan de ha skrivit ett äktenskapsförord utan att ha registrerat det? Är detta äktenskapsförord ändå gällande? Vad händer med sommarstugan om de inte har skrivit något äktenskapsförord? Tack på förhand / Anneli

Svar:

Hej Anneli. Ett äktenskapsförord måste registreras för att vara gällande. Har äktenskapsförordet inte registrerats är det inte gällande mellan din son och hans hustru.

Det finns inte något som hindrar din son och hans hustru för att registrera äktenskapsförordet idag även om äktenskapsförordet har ingåtts för ett antal år sedan. Gynnas din son av att det finns ett gällande äktenskapsförord, och en skilsmässa är i faggorna, bör han snarast möjligt skicka in det för registrering. När väl en ansökan om skilsmässa har lämnats in till tingsrätten kommer ett äktenskapsförord inte att ha någon påverkan på deras bodelning. Äktenskapsförordet blir gällande den dag som det registreras och bodelningen kommer att ta sin utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag som ansökan om skilsmässa kom in till tingsrätten.

Vad avser sommarstugan är utgångspunkten att denna är giftorättsgods och att den därmed ingår i bodelningen mellan din son och hans hustru. Avgörande är om ni gav sommarstugan till honom med villkor om att den skulle vara hans enskilda egendom. Är så fallet, är den enskild egendom och ingår inte i bodelningen. Har ni gett honom sommarstugan i gåva utan villkor att den ska vara hans enskilda egendom så ingår den i bodelningen.

Sammanfattningsvis bör du kontrollera om ni gav sommarstugan som enskild egendom till er son. Därefter bör du ta upp frågan om äktenskapsförordet med din son, även om du tycker att det känns obehagligt. Frågan om det finns något äktenskapsförord som kan registreras är något som helt kommer att förändra din sons ekonomiska situation i samband med en separation.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Frågor och svar om äktenskapsförord