Vad gäller om ett äktenskapsförord inte är registrerat?

Fråga:

Min son är gift sedan drygt 10 år. Nu har hans äktenskap börjat att knaka i fogarna och jag är orolig för vad som kommer att hända. När de gifte sig hade min son en mycket bättre ekonomi än sin fru. Bland annat ägde han en sommarstuga som han fått i gåva från oss flera år tidigare. När jag frågar honom om deras ekonomiska situation säger han att det inte är någon fara, då de har skrivit ett äktenskapsförord där han och hans fru ska behålla sina egna tillgångar om de skulle skilja sig.

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Jag bestämde mig för att kontrollera detta med Skatteverket och skulle beställa en kopia av deras äktenskapsförord. Döm om min förvåning när Skatteverket inte kan hitta något äktenskapsförord, vare sig på min sons eller hans hustrus personnummer! Jag har inte vågat ta upp det med min son ännu och känner att jag måste veta vilka regler som gäller. Vad gäller i denna situation? Kan de ha skrivit ett äktenskapsförord utan att ha registrerat det? Är detta äktenskapsförord ändå gällande? Vad händer med sommarstugan om de inte har skrivit något äktenskapsförord? Tack på förhand / Anneli

Svar:

Hej Anneli. Ett äktenskapsförord måste registreras för att vara gällande. Har äktenskapsförordet inte registrerats är det inte gällande mellan din son och hans hustru.

Det finns inte något som hindrar din son och hans hustru för att registrera äktenskapsförordet idag även om äktenskapsförordet har ingåtts för ett antal år sedan. Gynnas din son av att det finns ett gällande äktenskapsförord, och en skilsmässa är i faggorna, bör han snarast möjligt skicka in det för registrering. När väl en ansökan om skilsmässa har lämnats in till tingsrätten kommer ett äktenskapsförord inte att ha någon påverkan på deras bodelning. Äktenskapsförordet blir gällande den dag som det registreras och bodelningen kommer att ta sin utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag som ansökan om skilsmässa kom in till tingsrätten.

Vad avser sommarstugan är utgångspunkten att denna är giftorättsgods och att den därmed ingår i bodelningen mellan din son och hans hustru. Avgörande är om ni gav sommarstugan till honom med villkor om att den skulle vara hans enskilda egendom. Är så fallet, är den enskild egendom och ingår inte i bodelningen. Har ni gett honom sommarstugan i gåva utan villkor att den ska vara hans enskilda egendom så ingår den i bodelningen.

Sammanfattningsvis bör du kontrollera om ni gav sommarstugan som enskild egendom till er son. Därefter bör du ta upp frågan om äktenskapsförordet med din son, även om du tycker att det känns obehagligt. Frågan om det finns något äktenskapsförord som kan registreras är något som helt kommer att förändra din sons ekonomiska situation i samband med en separation.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 895 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Lämna en kommentar

Här nedanför kan du lämna en kommentar till artikeln och du kan även dela med dig av dina erfarenheter samt ge tips och råd till andra besökare om du så önskar.

Du kan även ställa en fråga men det kan ibland ta några dagar innan vi svarar. Vill du ha ett snabbt svar på din fråga rekommenderar vi att du använder dig av vår chatt eller skickar ett meddelande direkt till oss via vår kontaktsida.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Varukorg

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord