Fråga:
Vi har varit gifta i snart trettio år och alla barnen har flyttat ut. Vi har så smått börjat att planera för framtiden och även det faktum att vi förr eller senare inte längre kommer att finnas kvar. En viktig sak för oss är när någon av oss avlider ska den andre kunna bo kvar i vårt hus, och så att säga sitta kvar i orubbat bo. Vi har därför diskuterat att skriva ett äktenskapsförord där vi bestämmer att den efterlevande ska kunna sitta kvar i orubbat bo. Är detta något som är möjligt att göra och är det en bra lösning för oss? / Johanna
Svar:
Hej, Johanna. Det är inte möjligt att ange vad som är en bra lösning för er, då måste vi ha tillgång till fler uppgifter om er familjesituation.
En sak är dock säker – det är inte möjligt för er att i ett äktenskapsförord komma överens om att någon av er ska sitta kvar i orubbat bo eller liknande. En sådan överenskommelse är inte gällande. I ett äktenskapsförord kan ni endast komma överens om vilken egendom som ska vara enskild egendom respektive giftorättsgods. Har ni kommit överens om vad som ska ske när någon av er avlider måste ni skriva ner denna överenskommelse i ett testamente. Ett testamente är den enda möjlighet som ni har för att styra över vad som ska ske med er kvarlåtenskap när ni avlider.
Vad avser möjligheten för er att sitta kvar i ”orubbat bo” är detta beroende på er familjesituation. Har ni endast gemensamma barn ska det normalt inte vara några problem för den efterlevande maken att behålla och bo kvar i huset. Har någon av er särkullbarn kan det bli något mer komplicerat, men det är i de flesta fall fortfarande fullt möjligt.
Vi har en särskild artikel om orubbat bo som du kommer till via följande länk: Sitta kvar i orubbat bo.
Vårt råd är att ni anlitar en familjerättsjurist som går igenom er situation och vad ni vill uppnå. Därefter kan juristen föreslå vilken typ av lösning som är bäst för just er. Det kanske är som så att ni inte behöver upprätta några juridiska dokument överhuvudtaget utan kan lugnt sitta kvar i er gemensamma bostad.
Med vänlig hälsning / Juridex.se