Äktenskapsförord som endast gäller vid skilsmässa

Fråga:

Hej. Vi ska gifta oss och vi tvivlar inte på att det kommer att bli för evigt. 🙂 För säkerhets skull vill vi båda skriva ett äktenskapsförord så att vi behåller vår egendom om vi skulle skilja oss. Vi vill dock inte att äktenskapsförordet ska gälla om någon av oss dör. Då finns det inte någon anledning för oss att ha ett äktenskapsförord. Hur skriver vi ett äktenskapsförord som endast gäller vid skilsmässa? Med värme / Louise

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej Louise.

Ett äktenskapsförord är en effektiv form av avtal för att reglera vilka tillgångar som ska vara enskild egendom respektive giftorättsgods. Samtidigt är det i princip det enda, tillsammans med vilket lands lag som ska tillämpas, som är möjligt att reglera i ett äktenskapsförord och ni kan till exempel inte bestämma att äktenskapsförordet endast ska tillämpas i vissa specifika situationer. 

Ni kan därför inte komma överens om att äktenskapsförordet ska vara gällande endast vid en äktenskapsskillnad och inte om någon av er avlider. En sådan bestämmelse är ogiltig. 

Ofta är det möjligt att uppnå vad ni önskar genom att skriva ett äktenskapsförord i förening med ett testamente. Hur dokumenten i detalj ska utformas i är beroende på er familjesituation och vad ni vill uppnå. Anlitar ni en skicklig familjerättsjurist kan hen säkert skapa en lösning som innebär att det blir precis som ni önskar oavsett om ni skiljer er eller om någon av er avlider.

Med vänlig hälsning / Juridex

Relevanta lagrum: 7 kap 3 § äktenskapsbalken (1987:230)

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord