Person som ska ärva har flyttat till ny adress – Behöver jag ändra i testamentet?

Hej! För en tid sedan köpte jag en mall för testamente från er och upprättade ett testamente. I testamentet testamenterade jag min fastighet till en släkting och jag skrev hennes namn, personnummer och adress. Nu har hon flyttat till en ny adress. Måste jag ändra i testamentet? Kan jag gå in och endast ändra till hennes nya adress i testamentet? Måste hela testamentet skrivas om och vidimeras igen?

Skriv testamente med hjälp av dokumentmall

/Caroline

SVAR

Hej Caroline. Du behöver inte ändra i ditt testamente.

Vad som är avgörande är att det inte får finnas några oklarheter med avseende på vem det är som ska ärva egendomen.

Du har i ditt testamente angett bl a legatariens (den person som ska ärva din fastighet) namn och personnummer. Då du angivit legatariens personnummer råder rimligtvis inte någon tvekan om vem legatarien är. Legatariens adress är irrelevant i sammanhanget.

Du behöver därför inte ändra i ditt testamente.

Skulle du av annan anledning vilja ändra i ditt testamente gäller samma formkrav för ändringarna som om du skulle upprätta ett helt nytt testamente. D v s ändringarna måste undertecknas av dig, ändringarna måste bevittnas av personer som uppfyller de krav som ställs på testamentsvittnen m m. Ofta kan det vara en enklare att upprätta ett helt nytt testamente och riva det gamla testamentet istället för att göra tillägg eller ändringar i ett befintligt testamente.

Med vänlig hälsning

Juridex.se

Varukorg

Andra artiklar om arv och testamente

 • Skriva testamente – Så här gör du

  Skriva testamente – Så här gör du

  Ska du skriva ett testamente och funderar du själv på att fatta pennan? Eller kanske ska du hjälpa en bekant att skriva sitt testamente? Då kan denna artikel vara till hjälp. Vi kommer att, punkt för punkt, gå igenom de olika delarna av ett testamente och vad du bör tänka …Läs mer »
 • Testamente och enskild egendom

  Testamente och enskild egendom

  De flesta av oss borde överväga att skriva ett testamente där vi anger att vår kvarlåtenskap ska ärvas av våra arvingar som enskild egendom. Att arvingarna ärver egendomen som enskild egendom innebär att denna inte kommer att ingå i en bodelning om arvingen skiljer sig eller avlider. Genom att skriva …Läs mer »
 • Testamentet är förfalskat – Vad kan jag göra?

  Testamentet är förfalskat – Vad kan jag göra?

  Jag är övertygad om att min mammas testamente är förfalskat och behöver veta vad jag ska göra. Min mamma gick bort i slutet av sommaren. Därefter har det varit totalt kaos. Bara några veckor efter det att hon gått bort fick vi besked om att det fanns ett testamente i …Läs mer »
 • Testamentet är inte bevittnat – Är det giltigt?

  Testamentet är inte bevittnat – Är det giltigt?

  Min morbror avled mycket hastigt. När man skulle gå igenom hans lägenhet hittade man ett testamente där han gav bort allt sitt arv två av hans syskonbarn. Nu har det uppstått en diskussion om vad som gäller då en annan släkting påstår att testamentet är ogiltigt eftersom det inte är …Läs mer »
 • Vår mamma har testamenterat bort sitt arv till sin nye man. Vad kan vi göra?

  Vår mamma har testamenterat bort sitt arv till sin nye man. Vad kan vi göra?

  När min mamma dog visade det sig att hon skrivit ett testamente och i testamentet hade hon skrivit allt hon ägde skulle ärvas av sin nye man som inte är min pappa. Jag och min bror skulle därför inte ärva någonting överhuvudtaget efter vår mamma. Detta verkar vara hur konstigt …Läs mer »