Är det möjligt att i ett äktenskapsförord bestämma vem som ska äga vad?

Behöver du prata med en jurist? Just nu erbjuder vi 10 minuters fri rådgivning via vår chatt.

Idag har vi öppet till klockan 20.00!

Fråga:

Hej, vi har varit gifta i snart fem år. För tillfället är det min make som äger det mesta som vi har i vårt hus och även huset vilket vi båda tycker är en dålig lösning. Vi har pratat en längre tid om att skriva ett äktenskapsförord och för att jämna ut vem som äger vad och göra egendomen till enskild egendom. Vi tänkte bara först kolla så att vi har tänkt rätt? /Sarah

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Svar:

Hej Sara. Nej, ni har inte tänkt rätt. 🙂

Ni kan inte ”jämna ut” vem som äger egendom genom att skriva ett äktenskapsförord.

I ett äktenskapsförord kan du och din make komma överens om vilken egendom som ska vara enskild egendom respektive giftorättsgods. Ni kan i princip inte komma överens om något annat i ett äktenskapsförord.

Vidare kan den egendom som ägs av din make endast bli hans enskilda egendom. Egendom som din make är ägare till kan inte bli din enskilda egendom. Motsvarande gäller för den egendom som du äger. Den egendomen kan endast bli din enskilda egendom.

Vill ni ”jämna ut” äganderättsförhållandena så att du är ägare till egendom som din make idag är ägare till måste din make överlåta egendomen till dig. Detta kan han göra genom att sälja egendomen till dig eller ge dig egendomen som gåva. Ni kan även göra en bodelning under äktenskapet och på så sätt ”föra över” äganderätten mellan er.

När ni har uppnått vad ni önskar med avseende på vem som äger vilken egendom kan ni skriva ett äktenskapsförord där ni kommer överens om vilken egendom som ska vara enskild egendom respektive giftorättsgods.

Vårt råd är att ni anlitar en jurist som går igenom ert ärende tillsammans med er. Juristen kan förklara för er vilka olika möjligheter som ni har och även upprätta de juridiska dokument, i form av till exempel ett bodelningsavtal och ett äktenskapsförord, som ni behöver. Då kan ni vara säkra på att er lösning blir korrekt utformad.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Frågor och svar om äktenskapsförord