Ärver jag min make även om vi skrivit ett äktenskapsförord?

Fråga:

Hej, jag sitter här med ett äktenskapsförord mellan mig och min man där det finns skrivet att det även gäller vid dödsfall. Min man säger att det inte är så men jag är orolig för att jag inte ska få något arv från min man om han dör före mig. Vi har två barn tillsammans och har alltid sagt att den som blir kvar ska kunna sitta kvar i orubbat bo. Ingen av oss har några särkullbarn. Ärver jag något efter min man även om vi har skrivit ett äktenskapsförord? / Hälsningar Astrid

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej Astrid. Ert äktenskapsförord påverkar inte din rätt till arv efter din make. Under förutsättning att din make inte har skrivit ett testamente och inte heller har några särkullbarn ärver du all din makes kvarlåtenskap. Detta gäller oavsett om den egendom som han efterlämnar är enskild egendom eller giftorättsgods.

Vi har inte kunskap om innehållet i ert äktenskapsförord, men generellt gäller att det enda som kan regleras i ett äktenskapsförord är vilken egendom som ska ingå i en bodelning mellan makarna. Det är inte möjligt att reglera arvsfrågor i ett äktenskapsförord. Vill man bestämma över hur egendom ska fördelas om någon avlider måste man skriva ett testamente.

Att det i äktenskapsförordet finns angivet att ”det även gäller vid dödsfall” är sannolikt  endast avsett att vara en bekräftelse av vad som gäller enligt ärvdabalken. Ett äktenskapsförord gäller alltid, såväl om ni skulle skilja er som om någon av er skulle avlida. Det är inte möjligt att skriva ett äktenskapsförord som innehåller olika regler för det fall att någon av makarna avlider eller de skiljer sig.

Att man skriver in i ett äktenskapsförord att ”det även gäller vid dödsfall” är emellertid ovanligt varför ni kanske bör låta en jurist granska ert äktenskapsförord så att det inte innehåller några felaktigheter. Juristen kan dessutom i lugn och ro förklara vad äktenskapsförordet innebär för er så behöver du inte längre vara orolig för att du inte ska få något arv efter din make. 🙂

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord