Min make har gjorts arvlös i ett testamente. Kan han klandra testamentet?

Fråga:

Min make har precis fått reda på att hans pappa som avled för några veckor hade skrivit ett testamente där han testamenterat bort hela sitt arv till sin avlidne brors son. Min man är helt förstörd och jag undrar om det finns något som han kan göra. Vad jag läst så finns det något som innebär att han kan ”klandra” testamentet som gör att han ärver sin pappa.

Kvinna som ska skriva ett testamente


/AC

SVAR

Hej AC.

Det är rätt att det finns en möjlighet att klandra ett testamente. Klander av testamente kan din make emellertid endast göra om han anser att testamentet är ogiltigt t ex på den grunden att det inte uppfyller formkraven. Det finns inget i dina uppgifter som tyder på att så är fallet.

Vad din make däremot kan göra är att begära jämkning av testamentet. En jämkning av testamente kan göras av en bröstarvinge och medför att bröstarvinge får rätt till sin laglott. Det framgår inte av din fråga om din make är ensam bröstarvinge efter sin pappa eller om din make har några syskon.

Är han ensam bröstarvinge och han begär jämkning har han rätt till hälften av arvet efter sin pappa.  Den andra hälften av arvet tillfaller pappans brorson.

Kontrollera även att testamentet verkligen uppfyller alla formkraven. Är så inte fallet är det möjligt att din make kan klandra testamentet vilken kan leda till att din make, under förutsättning att han är ensam bröstarvinge, får ut hela arvet efter sin pappa och inte endast laglotten.

Med vänlig hälsning

Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ditt testamente?

Ska du skriva ett testamente och vill vara säker på att det blir korrekt utformat kan en av våra familjerättsjurister upprätta ditt testamente. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjerättsjurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp med att skriva testamente

Artiklar om arv och testamente

Frågor & Svar om arv och testamente