Kan jag återkalla en framtidsfullmakt?

4.7
(3)

Fråga:

Hej. För drygt två år sedan skrev jag en fullmakt där jag utsåg en viss person (en släkting) att hjälpa mig i framtiden när jag inte längre kan ta vara på mig själv. Jag frågade även personen om han kunde tänka sig att bli utsedd i en framtidsfullmakt att hjälpa mig. Detta sade han att han gärna ställde upp på. Jag skrev därför en framtidsfullmakt som jag har hemma hos mig. Det verkade vid tidpunkten vara en bra idé att utse honom. Nu har jag fått höra att han har trassliga affärer och han har även betett sig illa mot personer i min omgivning. Jag har därför börjat att ångra att jag utnämnde honom och vill utnämna en annan person i stället. Min fråga är därför om jag kan återkalla min framtidsfullmakt där han utses att hjälpa mig? Eller kan jag göra på något annat sätt, för att han inte ska kunna hjälpa mig i framtiden? / Med vänliga hälsningar Inger

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt

Svar:

Hej Inger. Det var en tråkig situation som du har hamnat i. Du gör helt rätt som ifrågasätter om din släkting ska ha rätt att företräda dig med stöd av framtidsfullmakten. Det är viktigt att du utser en person som du verkligen har förtroende för och som du är säker på verkligen kan hjälpa dig den dag som framtidsfullmakten träder i kraft.

Du kan återkalla framtidsfullmakten när du vill. Det är du som bestämmer över framtidsfullmakten och fram till den dag som du inte längre kan hantera dina personliga angelägenheter kan du fritt återkalla, ändra eller lägga till bestämmelser i framtidsfullmakten.

Tänk dock på att om du ändrar i en framtidsfullmakt måste formkraven för en framtidsfullmakt respekteras. Detta innebär t ex att de ändringar som du gör måste bevittnas. Följs inte formkraven är ändringarna inte giltiga.

Ska du återkalla en framtidsfullmakt gör du detta genom att riva itu den befintliga framtidsfullmakten. I ditt fall är det dessutom du själv som innehar framtidsfullmakten. Du kan därför enkelt återkalla den genom att riva itu dokumentet och förpassa det till papperskorgen. Därefter upprättar du en ny framtidsfullmakt där du anger den andra personen som fullmaktshavare.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.7 / 5. Antal omdömen: 3

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

Hjälp med att skriva framtidsfullmakt En jurist kan skriva din framtidsfullmakt Skriva framtidsfullmakt online Dokumentmall för framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

 • Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

  Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

  Vi får ofta frågor om vad det kostar att skriva en framtidsfullmakt. Svaret är oftast — det beror på. Priset för en framtidsfullmakt beror bland annat på hur omfattande fullmakten …Läs mer »
 • Förvaring av framtidsfullmakt

  Förvaring av framtidsfullmakt

  En framtidsfullmakt är endast gällande i original. Är originalfullmakten försvunnen räcker det inte att visa upp en kopia av framtidsfullmakten, en sådan är inte gällande. Det är därför viktigt att …Läs mer »
 • Framtidsfullmakt – Allt du behöver veta

  Framtidsfullmakt – Allt du behöver veta

  En framtidsfullmakt är en fullmakt som en person (fullmaktsgivaren) i förtid ger åt en annan person (fullmaktshavaren) att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon på grund av sjukdom, …Läs mer »

Frågor & Svar angående framtidsfullmakter