Kan jag återkalla en framtidsfullmakt?

Fråga:

Hej. För drygt två år sedan skrev jag en fullmakt där jag utsåg en viss person (en släkting) att hjälpa mig i framtiden när jag inte längre kan ta vara på mig själv. Jag frågade även personen om han kunde tänka sig att bli utsedd i en framtidsfullmakt att hjälpa mig. Detta sade han att han gärna ställde upp på. Jag skrev därför en framtidsfullmakt som jag har hemma hos mig. Det verkade vid tidpunkten vara en bra idé att utse honom. Nu har jag fått höra att han har trassliga affärer och han har även betett sig illa mot personer i min omgivning. Jag har därför börjat att ångra att jag utnämnde honom och vill utnämna en annan person i stället. Min fråga är därför om jag kan återkalla min framtidsfullmakt där han utses att hjälpa mig? Eller kan jag göra på något annat sätt, för att han inte ska kunna hjälpa mig i framtiden? / Med vänliga hälsningar Inger

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt


Svar:

Hej Inger. Det var en tråkig situation som du har hamnat i. Du gör helt rätt som ifrågasätter om din släkting ska ha rätt att företräda dig med stöd av framtidsfullmakten. Det är viktigt att du utser en person som du verkligen har förtroende för och som du är säker på verkligen kan hjälpa dig den dag som framtidsfullmakten träder i kraft.

Du kan återkalla framtidsfullmakten när du vill. Det är du som bestämmer över framtidsfullmakten och fram till den dag som du inte längre kan hantera dina personliga angelägenheter kan du fritt återkalla, ändra eller lägga till bestämmelser i framtidsfullmakten.

Tänk dock på att om du ändrar i en framtidsfullmakt måste formkraven för en framtidsfullmakt respekteras. Detta innebär t ex att de ändringar som du gör måste bevittnas. Följs inte formkraven är ändringarna inte giltiga.

Ska du återkalla en framtidsfullmakt gör du detta genom att riva itu den befintliga framtidsfullmakten. I ditt fall är det dessutom du själv som innehar framtidsfullmakten. Du kan därför enkelt återkalla den genom att riva itu dokumentet och förpassa det till papperskorgen. Därefter upprättar du en ny framtidsfullmakt där du anger den andra personen som fullmaktshavare.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva din framtidsfullmakt?

Ska du skriva en framtidsfullmakt och vill vara säker på att den blir korrekt utformad kan en av våra jurister upprätta din framtidsfullmakt. Detta dessutom till ett fast pris om endast 895 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Lämna en kommentar

Här nedanför kan du lämna en kommentar till artikeln och du kan även dela med dig av dina erfarenheter samt ge tips och råd till andra besökare om du så önskar.

Du kan även ställa en fråga men det kan ibland ta några dagar innan vi svarar. Vill du ha ett snabbt svar på din fråga rekommenderar vi att du använder dig av vår chatt eller skickar ett meddelande direkt till oss via vår kontaktsida.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Varukorg

Mikrojuridik
Banner för hjälp av skriva framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

Frågor & Svar om framtidsfullmakter