Kan man göra en bil till enskild egendom i ett äktenskapsförord?

4.5
(62)

Fråga:

Hej, vi är gifta och har nu bestämt oss för att skriva ett äktenskapsförord och vi håller för tillfället på att diskutera vilken egendom som vi ska göra till enskild egendom. En stötesten har varit vår bil som min make vill göra till sin enskilda egendom. Jag tycker inte det är rätt då vi äger bilen tillsammans och även har ett gemensamt lån som vi använde för att köpa bilen. Kan han verkligen ha bilen som sin enskilda egendom när vi båda är ägare? Mvh Karin

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Svar:

Hej Karin. Det är i sig fullt möjligt att göra en bil, eller någon annan form av fordon, till enskild egendom genom ett äktenskapsförord.

Emellertid kan måste man vara ägare till den egendom som man vill göra till sin enskilda egendom. I er situation äger ni båda bilen. Om vi utgår från att ni äger hälften vardera kan din andel av bilen bli din enskilda egendom och din makes andel av bilen kan bli hans enskilda egendom. Det är inte möjligt att göra ”hela bilen” till din makes enskilda egendom.

Framhärdar han att bilen ska vara endast hans enskilda egendom kan du sälja din andel till honom så att han ensam äger bilen. Därefter kan ni skriva ett äktenskapsförord där ni gör bilen till hans enskilda egendom.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.5 / 5. Antal omdömen: 62

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

advertisement advertisement advertisement advertisement

Andra artiklar om äktenskapsförord

Frågor och svar om äktenskapsförord