Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Kan man göra en bil till enskild egendom i ett äktenskapsförord?

Fråga:

Hej, vi är gifta och har nu bestämt oss för att skriva ett äktenskapsförord och vi håller för tillfället på att diskutera vilken egendom som vi ska göra till enskild egendom. En stötesten har varit vår bil som min make vill göra till sin enskilda egendom. Jag tycker inte det är rätt då vi äger bilen tillsammans och även har ett gemensamt lån som vi använde för att köpa bilen. Kan han verkligen ha bilen som sin enskilda egendom när vi båda är ägare? Mvh Karin

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej Karin. Det är i sig fullt möjligt att göra en bil, eller någon annan form av fordon, till enskild egendom genom ett äktenskapsförord.

Emellertid måste man vara ägare till den egendom som man vill göra till sin enskilda egendom. I er situation äger ni båda bilen. Om vi utgår från att ni äger hälften vardera kan din andel av bilen bli din enskilda egendom och din makes andel av bilen kan bli hans enskilda egendom. Det är inte möjligt att göra ”hela bilen” till din makes enskilda egendom.

Framhärdar han att hela bilen ska vara hans enskilda egendom kan du sälja din andel till honom så att han ensam äger bilen. Därefter kan ni skriva ett äktenskapsförord där ni gör bilen till hans enskilda egendom.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord