Kan lösöre vara enskild egendom i ett äktenskapsförord?

Fråga:

Vi har ett äktenskapsförord där det bland annat står att allt lösöre ska vara min enskilda egendom. Nu påstår min make att det inte gäller hans bilar eftersom bilar inte är lösöre i ett äktenskapsförord. Så min fråga är om bilen är min enskilda egendom eller inte?  / Felix

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej Felix. Det är fullt möjligt att göra allt lösöre till enskild egendom i ett äktenskapsförord. Bilar och andra fordon är normalt att anse som lösöre.

Emellertid kan endast egendom som du äger vara din enskilda egendom. Det är inte möjligt att egendom som din make äger blir din enskilda egendom. Äger din make bilarna, så kan de därför inte vara din enskilda egendom.

Sammanfattningsvis har din make fel vad avser definitionen av bilar som lösöre, bilar är att betrakta som lösöre. Däremot har han rätt i att bilarna inte är din enskilda egendom. Anledningen till att de inte är din enskilda egendom är emellertid att du inte är ägare till bilarna. Om bilarna är lösöre eller ej har inte någon betydelse i det sammanhanget.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord