Kan lösöre vara enskild egendom i ett äktenskapsförord?

4.8
(19)

Fråga:

Vi har ett äktenskapsförord där det bland annat står att allt lösöre ska vara min enskilda egendom. Nu påstår min make att det inte gäller hans bilar eftersom bilar inte är lösöre i ett äktenskapsförord. Så min fråga är om bilen är min enskilda egendom eller inte?  / Felix

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Svar:

Hej Felix. Det är fullt möjligt att göra allt lösöre till enskild egendom i ett äktenskapsförord. Bilar och andra fordon är normalt att anse som lösöre.

Emellertid kan endast egendom som du äger vara din enskilda egendom. Det är inte möjligt att egendom som din make äger blir din enskilda egendom. Äger din make bilarna, så kan de därför inte vara din enskilda egendom.

Sammanfattningsvis har din make fel vad avser definitionen av bilar som lösöre, bilar är att betrakta som lösöre, även i ett äktenskapsförord. Däremot har han rätt i att bilarna inte är din enskilda egendom. Anledningen till att de inte är din enskilda egendom är emellertid att du inte är ägare till bilarna. Om bilarna är lösöre eller ej har inte någon betydelse i det sammanhanget.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.8 / 5. Antal omdömen: 19

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

advertisement advertisement advertisement advertisement

Andra artiklar om äktenskapsförord

Frågor och svar om äktenskapsförord