Bostadsrätt som enskild egendom i ett äktenskapsförord

4.1
(25)

Fråga:

Vi har varit gifta i ett par år och bor i en hyresrätt, alltså en lägenhet som vi hyr. Jag har fått ett större arv och vi har pratat om att köpa en bostadsrätt för pengarna som jag har ärvt. Eftersom det är mina pengar har vi pratat om att jag själv skulle äga den och min man föreslog att vi skulle skriva ett äktenskapsförord där vi bestämde att bostadsrätten skulle vara min enskilda egendom. Är detta möjligt? Kan vi skriva ett äktenskapsförord där vi gör bostadsrätten till enskild egendom? / Tack för svar Anna

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Svar:

Hej Anna. Det är fullt möjligt för er att skriva ett äktenskapsförord och i äktenskapsförordet komma överens om att din bostadsrätt ska vara din enskilda egendom. Detta innebär att bostadsrätten inte kommer att ingå i en framtida bodelning om ni skiljer er eller någon av er avlider.

Tänk på att det är viktigt att äktenskapsförordet utformas på rätt sätt. Upprätta inte äktenskapsförordet på egen hand, skulle ni upprätta äktenskapsförordet på fel sätt riskerar du att din bostadsrätt inte kommer att bli enskild egendom. Istället kommer den att vara giftorättsgods och ingå i en bodelning. Detta innebär att din make har rätt till hälften av värdet på bostadsrätten, detta trots att det är du som äger och har betalt hela köpeskillingen för bostadsrätten.

Anlita därför en jurist som skriver ett äktenskapsförord. Då kan du vara säker på att äktenskapsförordet blir korrekt utformat och att din bostadsrätt inte kommer att ingå i en framtida bodelning.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.1 / 5. Antal omdömen: 25

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

advertisement advertisement advertisement advertisement

Andra artiklar om äktenskapsförord

Frågor och svar om äktenskapsförord