Bostadsrätt som enskild egendom i ett äktenskapsförord

Behöver du prata med en jurist? Just nu erbjuder vi 10 minuters fri rådgivning via vår chatt.

Idag har vi öppet till klockan 20.00!

Fråga:

Vi har varit gifta i ett par år och bor i en hyresrätt, alltså en lägenhet som vi hyr. Jag har fått ett större arv och vi har pratat om att köpa en bostadsrätt för pengarna som jag har ärvt. Eftersom det är mina pengar har vi pratat om att jag själv skulle äga den och min man föreslog att vi skulle skriva ett äktenskapsförord där vi bestämde att bostadsrätten skulle vara min enskilda egendom. Är detta möjligt? Kan vi skriva ett äktenskapsförord där vi gör bostadsrätten till enskild egendom? / Tack för svar Anna

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Svar:

Hej Anna. Det är fullt möjligt för er att skriva ett äktenskapsförord och i äktenskapsförordet komma överens om att din bostadsrätt ska vara din enskilda egendom. Detta innebär att bostadsrätten inte kommer att ingå i en framtida bodelning om ni skiljer er eller någon av er avlider.

Tänk på att det är viktigt att äktenskapsförordet utformas på rätt sätt. Upprätta inte äktenskapsförordet på egen hand, skulle ni upprätta äktenskapsförordet på fel sätt riskerar du att din bostadsrätt inte kommer att bli enskild egendom. Istället kommer den att vara giftorättsgods och ingå i en bodelning. Detta innebär att din make har rätt till hälften av värdet på bostadsrätten, detta trots att det är du som äger och har betalt hela köpeskillingen för bostadsrätten.

Anlita därför en jurist som skriver ett äktenskapsförord. Då kan du vara säker på att äktenskapsförordet blir korrekt utformat och att din bostadsrätt inte kommer att ingå i en framtida bodelning.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Frågor och svar om äktenskapsförord