JURIDISKA FRÅGOR OCH FUNDERINGAR? CHATTA MED EN AV VÅRA JURISTER
Steg 1 av 6 - Allmän information
Här kan du skriva din fullmakt online, med hjälp av en jurist. Det är dessutom hur enkelt som helst och det sker i följande tre steg:
Klicka på "Nästa" här nere när du vill börja att skriva din fullmakt.
På den här sidan ska du skriva in vem som är fullmaktsgivare och vem som är fullmaktshavare.
Fullmaktsgivaren är den som ger i fullmakt åt någon annan att företräda fullmaktsgivaren.
Fullmaktshavaren är den som får fullmakt att företräda fullmaktsgivaren.
Exempel: Anna ska köpa en bil som hon hittat på Blocket. Anna är emellertid bosatt i Göteborg och bilen finns i Stockholm. Anna skriver därför en fullmakt i vilken hon anger att hennes bror Bengt, som bor i Stockholm, har rätt att köpa en bil för hennes räkning. I detta exempel är Anna fullmaktsgivare och Bengt är fullmaktshavare.
Här ska du ange fullmaktens omfattning. Med fullmaktens omfattning avses de åtgärder som fullmaktshavaren ska ha rätt att vidta för fullmaktsgivarens räkning. En fullmakt kan avse endast en specifik åtgärd, som t ex att köpa en viss bil, eller vara generell och omfatta i princip alla åtgärder.
Du ska välja generell fullmakt om du vill skriva en fullmakt som ger fullmaktshavaren rätt att företräda fullmaktsgivaren i samtliga angelägenheter.
Du ska välja enkel fullmakt om du vill skriva en fullmakt som ger fullmaktshavaren rätt att företräda fullmaktsgivaren i vissa särskilt specificerade angelägenheter.
Väljer du enkel fullmakt kommer du att få en rad alternativ som du kan välja mellan. Du kan välja flera av alternativen och i slutet kan du även fritt skriva in vad fullmakten ska omfatta. Du kan även hoppa över samtliga alternativ och endast skriva in en egen text som bestämmer fullmaktens omfattning.
Du kan välja att skriva en fullmakt som gäller till dess att den återkallas av fullmaktsgivaren. När fullmaktsgivaren inte längre har behov av en fullmakt återkallar fullmaktsgivaren fullmakten varvid den omgående upphör att gälla.
Du kan även välja att skriva en fullmakt som gäller till ett visst angivet datum om inte fullmakten återkallas dessförinnan av fullmaktsgivaren. Detta innebär att fullmakten gäller till ett visst datum men skulle fullmaktsgivaren vilja återkalla fullmakten innan detta datum kan fullmaktsgivaren göra detta.
Den bästa lösningen är ofta att man i fullmakten anger ett visst datum när fullmakten upphör. På så sätt undviker man situationen där fullmakten ”glöms bort” och fortsätter att gälla och kan användas av fullmaktshavaren under i princip obegränsad tid så länge den inte aktivt återkallas av fullmaktsgivaren.
Det är inte något krav att en fullmakt ska bevittnas. Även en vanlig fullmakt som inte är bevittnad är gällande.
Men i vissa situationer kan det vara en fördel att en fullmakt är bevittnad då det ökar fullmaktens ”trovärdighet”. Det blir helt enkelt lättare för den som fullmakten visas upp för att acceptera fullmakten om den är bevittnad. T ex kräver banker ofta att en fullmakt ska vara bevittnad för att banken ska acceptera fullmakten.
Väljer du skriva en fullmakt med plats för bevittning kan du välja mellan att skriva in personuppgifterna på vittnena redan nu eller att själv fylla i dessa uppgifter senare på den fullmakt som skapas.
Här anger Du vem som är beställare av fullmakten.
När fullmakten har skapats kommer den att skickas till den e-postadressen som du anger här ovanför.
Δ