Kan en person med demens skriva en framtidsfullmakt?

Fråga:

Min pappa är sjuk i demens. Han kan fortfarande ta vara på sig själv men börjar att behöva alltmer hjälp. Vi har därför pratat om att han skulle skriva en framtidsfullmakt till mig så jag kan hjälpa honom när han blir ännu sämre och inte alls klarar sig själv. Min fråga är om han kan skriva en framtidsfullmakt trots att han är dement? Och vad gör jag om han inte kan skriva en framtidsfullmakt, hur kan jag då hjälpa honom? / Camilla

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt


Svar:

Hej Camilla och tack för ditt meddelande.

Avgörande är din pappas tillstånd. Att han lider av demens är inte något som per automatik diskvalificerar honom från att skriva en framtidsfullmakt, eller någon annan form av juridiskt dokument. Är han fortfarande ”klar i tanken” med innebörd att han är kapabel att upprätta en framtidsfullmakt och förstår den fulla innebörden av framtidsfullmakten är det möjligt att han kan skriva en framtidsfullmakt till dig.

Att avgöra om din pappa kan upprätta en framtidsfullmakt kan vara en delikat och komplicerad uppgift. Är ni det minsta osäkra på din pappas förmåga bör din pappa inte upprätta en framtidsfullmakt utan att ni först konsulterar en läkare med god insyn i din pappas hälsotillstånd. Om din pappa är kapabel eller ej är till syvende och sist en medicinsk bedömning.

Är en framtidsfullmakt inte ett alternativ på grund av din pappas demens bör du fundera på att ansöka om att en god man förordnas för din pappa. Du kan begära att du ska utses till god man för honom. Vill du veta mer om godmanskap kan du vända dig till överförmyndaren i den kommun där din pappa är folkbokförd. De brukar vara tillmötesgående och kan snabbt och enkelt förklara hur du rent praktiskt gör för att ansöka om god man för din pappa.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva din framtidsfullmakt?

Ska du skriva en framtidsfullmakt och vill vara säker på att den blir korrekt utformad kan en av våra jurister upprätta din framtidsfullmakt. Detta dessutom till ett fast pris om endast 895 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Lämna en kommentar

Här nedanför kan du lämna en kommentar till artikeln och du kan även dela med dig av dina erfarenheter samt ge tips och råd till andra besökare om du så önskar.

Du kan även ställa en fråga men det kan ibland ta några dagar innan vi svarar. Vill du ha ett snabbt svar på din fråga rekommenderar vi att du använder dig av vår chatt eller skickar ett meddelande direkt till oss via vår kontaktsida.

0 kommentarer

Varukorg

Mikrojuridik
Banner för hjälp av skriva framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

Frågor & Svar om framtidsfullmakter