När en person har avlidit är det i vissa situationer möjligt att göra en dödsboanmälan i stället för att göra en komplett bouppteckning. Möjligheten till dödsboanmälan är emellertid en undantagsregel. Huvudregeln är att en bouppteckning ska upprättas när någon som har hemvist i Sverige har avlidit.
Undantagsreglerna om dödsboanmälan finns i 20 kap 8 a § ärvdabalken. Enligt dessa regler är det möjligt att göra en dödsboanmälan om följande två förutsättningar är uppfyllda:
- den avlidnes tillgångar ska som högst räcka till att betala begravningskostnaderna och andra utgifter med anledning av dödsfallet, och
- den avlidne var inte ägare till en fastighet eller en tomträtt.
Är båda dessa förutsättningar uppfyllda är det möjligt att använda sig av en dödsboanmälan i stället för att upprätta en bouppteckning. Regeln är emellertid inte tvingande och det är fullt möjligt att upprätta en bouppteckning även om förutsättningarna för en dödsboanmälan är uppfyllda.
Var den avlidne gift ska, vid beräkningen av den avlidnes tillgångar, den avlidnes eventuella andel i den efterlevande makans/ makens giftorättsgods tas med i beräkningen enligt första punkten ovan.
Exempel:
Axel har avlidit och var vid sin bortgång gift med Alexa. Axel har endast tillgångar till ett värde om 10 000 kronor när han avlider. Detta belopp räcker inte till att betala begravningskostnaderna. Emellertid har Alexa giftorättsgods till ett nettovärde om en miljon kronor. Enkelt förklarat har Axels dödsbo rätt till hälften av detta belopp varför Axels tillgångar med råge täcker både begravningskostnader och övriga utgifter. En dödsboanmälan kan därför inte göras efter Axel. I stället måste en komplett bouppteckning göras.
Hur du gör en dödsboanmälan
En dödsboanmälan bör göras inom två månader från dödsfallet. Det är emellertid inte en absolut gräns och i de flesta fall är det möjligt att göra en dödsboanmälan även senare än efter två månader.
Formellt sett är det socialnämnden som gör en dödsboanmälan till skatteverket. Anser du att förutsättningarna för en dödsboanmälan är uppfyllda ska du kontakta socialnämnden i den kommun där den avlidne var bosatt. Därefter gör socialnämnden en bedömning och anser anser socialnämnden att förutsättningarna för en dödsboanmälan är uppfyllda gör nämnden en anmälan till skatteverket.