Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Har jag rätt till arv efter min man som har ett barn från ett tidigare äktenskap?


Fråga:

Hej, jag har nyligen och helt plötsligt blivit änka. Vi hade inte några egna barn men min man hade en dotter från ett tidigare äktenskap. Vi har inte skrivit något äktenskapsförord eller testamente och allt som vi äger är giftorättgods. Om jag förstått det rätt ärver jag hälften och särkullbarnet hälften efter min man. Har jag förstått det rätt? Med vänlig hälsning / Madeleine

Kvinna som ska skriva ett testamente


Svar:

Hej Madeleine.

I din situation har du inte någon arvsrätt efter din make. Eftersom din make har ett särkullbarn är det särkullbarnet som ensam ärver hela kvarlåtenskapen. Hon har dessutom rätt att få ut sitt arv direkt och behöver inte vänta på att även du avlider innan hon får ut sitt arv.

Du går emellertid inte helt lottlös. Innan arvet efter din make ska fördelas ska det först göras en bodelning. Bodelningen görs mellan dig och din makes dödsbo. Vid bodelningen ska nettovärdet av all egendom som är giftorättsgods läggas samman. Därefter har du och och dödsboet rätt till hälften vardera att detta värde.

Din halva behåller du och den halva som dödsboet får delas ut som arv till särkullbarnet.

Du ärver således inte något efter din make. Däremot får du egendom i den bodelning som ska göras innan arvet fördelas. Det finns dessutom skyddsregler, i form av den s k basbeloppsregeln, som innebär att du har rätt till ett belopp motsvarande minst fyra prisbasbelopp efter din make.

Vi hoppas att vi har lyckats besvara din fråga och vår rekommendation är att du anlitar en familjerättsjurist. En duktig familjerättsjurist kan mer i detalj gå igenom ditt ärende för att därefter förklara vilka åtgärder som du bör vidta för att ta tillvara din rätt.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ditt testamente?

Ska du skriva ett testamente och vill vara säker på att det blir korrekt utformat kan en av våra familjerättsjurister upprätta ditt testamente. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjerättsjurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik

Frågor & svar om bodelning mellan makar

Banner för hjälp med att skriva testamente

Artiklar om arv och testamente

Frågor & Svar om arv och testamente