Kan man göra en fastighet till enskild egendom i ett äktenskapsförord?

Fråga:

Jag och min flickvän ska gifta oss inom ett par månader och vi pratar om att skriva ett äktenskapsförord. Jag har två fastigheter som jag själv äger och som jag inte vill riskera att bli av med om vi någon gång skulle vilja skilja oss. Den ena fastigheten är ett sommarhus som vi bor i med jämna mellanrum och den andra fastigheten är det hus som vi bor i och som jag ägde innan vi träffades (hon flyttade in hos mig). Kan jag göra båda dessa fastigheter till min egendom om vi skiljer oss och att min blivande fru inte har rätt till dem om vi skiljer oss? Även huset som vi bor i? /Ulf

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej Ulf och tack för din fråga.

Det är fullt möjligt för er att skriva ett äktenskapsförord där ni kommer överens om att de två fastigheter som du äger ska vara din enskilda egendom och därmed inte ingå i en bodelning om ni skiljer er. Det har inte någon betydelse om fastigheterna är permanentboende eller fritidsbostad, eller om din blivande fru är bosatt på någon av fastigheterna. Vad som är avgörande är att det är du som äger fastigheterna. Äger du fastigheterna är det möjligt att i ett äktenskapsförord göra dem till din enskilda egendom.

Tänk på att äktenskapsförordet även gäller vid en bodelning till följd av att någon av er avlider. Detta kan få stor betydelse för fördelningen av arv om någon av er har barn från en annan relation, s k särkullbarn. Har någon av er särkullbarn är det möjligt att äktenskapsförordet bör kompletteras med ett testamente för att skydda framförallt den efterlevande maken.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Lagrum: 7 kap 3 § ÄktB

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord