Kan vi skriva en Framtidsfullmakt för bankärenden?

4.4
(28)

Fråga:

Vi ska skriva en framtidsfullmakt där jag och min bror ska kunna hjälpa vår pappa med hans bankärenden när han inte längre kan klara sig själv. Kan man skriva en framtidsfullmakt som bara gäller för bankärenden? Eller måste vi skriva en vanlig framtidsfullmakt där allting finns med? / Med vänliga hälsningar Emma

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt

Svar:

Hej Emma. Ni kan skriva en framtidsfullmakt som endast omfattar bankärenden. En av fördelarna med en framtidsfullmakt är att man som fullmaktsgivare har stor frihet att styra över vem som ska ha rätt att göra vad. Er pappa kan därför mycket väl upprätta en framtidsfullmakt där du och din bror får rätt att företräda honom vad gäller hans bankärenden.

Ett tips i denna del är dock att ni inte själva upprättar framtidsfullmakten. Ta istället kontakt med banken, vissa banker har egna mallar för framtidsfullmakter som ni kan använda er av. De avser endast bankärenden men det är precis vad ni efterfrågar.

Använder ni er av bankens framtidsfullmakt kan ni vara säkra på att den gäller i banken den dag som er pappa inte längre kan hantera sina personliga angelägenheter. Dessutom registrerar banken framtidsfullmakten i sitt system med följd att handläggningen blir enklare den dag som framtidsfullmakten träder i kraft. Ni behöver inte lägga tid på att skicka in olika dokument eftersom banken redan har tillgång till dessa.

Vill er pappa att framtidsfullmakten ska omfatta något som faller utanför bankärenden kan ni upprätta en särskild framtidsfullmakt för just de åtgärderna. Det finns inte något som hindrar din pappa från att skriva flera framtidsfullmakter.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.4 / 5. Antal omdömen: 28

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

Hjälp med att skriva framtidsfullmakt En jurist kan skriva din framtidsfullmakt Skriva framtidsfullmakt online Dokumentmall för framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

 • Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

  Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

  Vi får ofta frågor om vad det kostar att skriva en framtidsfullmakt. Svaret är oftast — det beror på. Priset för en framtidsfullmakt beror bland annat på hur omfattande fullmakten …Läs mer »
 • Förvaring av framtidsfullmakt

  Förvaring av framtidsfullmakt

  En framtidsfullmakt är endast gällande i original. Är originalfullmakten försvunnen räcker det inte att visa upp en kopia av framtidsfullmakten, en sådan är inte gällande. Det är därför viktigt att …Läs mer »
 • Framtidsfullmakt – Allt du behöver veta

  Framtidsfullmakt – Allt du behöver veta

  En framtidsfullmakt är en fullmakt som en person (fullmaktsgivaren) i förtid ger åt en annan person (fullmaktshavaren) att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon på grund av sjukdom, …Läs mer »

Frågor & Svar angående framtidsfullmakter