Kan vi skriva en framtidsfullmakt för bankärenden?

Behöver du prata med en jurist? Just nu erbjuder vi 10 minuters fri rådgivning via vår chatt.

Idag har vi öppet till klockan 20.00!

Fråga:

Vi ska skriva en framtidsfullmakt där jag och min bror ska kunna hjälpa vår pappa med hans bankärenden när han inte längre kan klara sig själv. Kan man skriva en framtidsfullmakt som bara gäller för bankärenden? Eller måste vi skriva en vanlig framtidsfullmakt där allting finns med? / Med vänliga hälsningar Emma

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt

Svar:

Hej Emma. Ni kan skriva en framtidsfullmakt som endast omfattar bankärenden. En av fördelarna med en framtidsfullmakt är att man som fullmaktsgivare har stor frihet att styra över vem som ska ha rätt att göra vad. Er pappa kan därför mycket väl upprätta en framtidsfullmakt där du och din bror får rätt att företräda honom vad gäller hans bankärenden.

Ett tips i denna del är dock att ni inte själva upprättar framtidsfullmakten. Ta istället kontakt med banken, vissa banker har egna mallar för framtidsfullmakter som ni kan använda er av. De avser endast bankärenden men det är precis vad ni efterfrågar.

Använder ni er av bankens framtidsfullmakt kan ni vara säkra på att den gäller i banken den dag som er pappa inte längre kan hantera sina personliga angelägenheter. Dessutom registrerar banken framtidsfullmakten i sitt system med följd att handläggningen blir enklare den dag som framtidsfullmakten träder i kraft. Ni behöver inte lägga tid på att skicka in olika dokument eftersom banken redan har tillgång till dessa.

Vill er pappa att framtidsfullmakten ska omfatta något som faller utanför bankärenden kan ni upprätta en särskild framtidsfullmakt för just de åtgärderna. Det finns inte något som hindrar din pappa från att skriva flera framtidsfullmakter.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *