Vad gäller för framtidsfullmakt när man är gift?

Behöver du prata med en jurist? Just nu erbjuder vi 10 minuters fri rådgivning via vår chatt.

Idag har vi öppet till klockan 20.00!

Fråga:

Hej. Jag och min make har diskuterat att skriva en framtidsfullmakt. Vi är inte komna till åren men vill kunna hantera varandras affärer om någon av oss drabbas av en olycka, en allvarlig sjukdom eller något liknande. Vår avsikt är därför att vi ska skriva var sin framtidsfullmakt där vi ger varandra fullmakt att företräda den andre om något sådant händer. Är det möjligt att skriva en fullmakt till varandra när man är gift? Eller måste framtidsfullmakten skrivas till någon annan? Tacksam för svar / Caroline

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt

Svar:

Hej Caroline. Det är fullt möjligt för två makar att skriva en framtidsfullmakt till varandra. Det finns inte något krav att det ska vara någon utomstående. Det är relativt vanligt att makar skriver framtidsfullmakter där de anger varandra som fullmaktshavare.

Det ni kanske ska fundera på är att skriva in i er framtidsfullmakt, vad som ska ske om ni båda skulle vara oförmögna att hantera era personliga angelägenheter. Har ni inte skrivit något om detta, har ni inte någon som kan företräda er om det händer något med er båda. Detta innebär att omgivningen kommer att bli tvungna att begära att en god man utses för er. En god idé kan därför vara att ni anger en, eller flera, ersättare i framtidsfullmakten. Detta innebär att i en situation där ingen av er kan hantera sina personliga angelägenheter träder en tredje person in och företräder er. På så sätt kan ni styra över vem som ska hjälpa er istället för att en domstol utser vem denna person ska vara.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *