Vad gäller för framtidsfullmakt när man är gift?

Fråga:

Hej. Jag och min make har diskuterat att skriva en framtidsfullmakt. Vi är inte komna till åren men vill kunna hantera varandras affärer om någon av oss drabbas av en olycka, en allvarlig sjukdom eller något liknande. Vår avsikt är därför att vi ska skriva var sin framtidsfullmakt där vi ger varandra fullmakt att företräda den andre om något sådant händer. Är det möjligt att skriva en fullmakt till varandra när man är gift? Eller måste framtidsfullmakten skrivas till någon annan? Tacksam för svar / Caroline

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt


Svar:

Hej Caroline. Det är fullt möjligt för två makar att skriva en framtidsfullmakt till varandra. Det finns inte något krav att det ska vara någon utomstående. Det är relativt vanligt att makar skriver framtidsfullmakter där de anger varandra som fullmaktshavare.

Det ni kanske ska fundera på är att skriva in i er framtidsfullmakt, vad som ska ske om ni båda skulle vara oförmögna att hantera era personliga angelägenheter. Har ni inte skrivit något om detta, har ni inte någon som kan företräda er om det händer något med er båda. Detta innebär att omgivningen kommer att bli tvungna att begära att en god man utses för er. En god idé kan därför vara att ni anger en, eller flera, ersättare i framtidsfullmakten. Detta innebär att i en situation där ingen av er kan hantera sina personliga angelägenheter träder en tredje person in och företräder er. På så sätt kan ni styra över vem som ska hjälpa er istället för att en domstol utser vem denna person ska vara.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva din framtidsfullmakt?

Ska du skriva en framtidsfullmakt och vill vara säker på att den blir korrekt utformad kan en av våra jurister upprätta din framtidsfullmakt. Detta dessutom till ett fast pris om endast 895 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Lämna en kommentar

Här nedanför kan du lämna en kommentar till artikeln och du kan även dela med dig av dina erfarenheter samt ge tips och råd till andra besökare om du så önskar.

Du kan även ställa en fråga men det kan ibland ta några dagar innan vi svarar. Vill du ha ett snabbt svar på din fråga rekommenderar vi att du använder dig av vår chatt eller skickar ett meddelande direkt till oss via vår kontaktsida.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Varukorg

Mikrojuridik
Banner för hjälp av skriva framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

Frågor & Svar om framtidsfullmakter