Vad gäller för framtidsfullmakt när man är gift?

4.5
(4)

Fråga:

Hej. Jag och min make har diskuterat att skriva en framtidsfullmakt. Vi är inte komna till åren men vill kunna hantera varandras affärer om någon av oss drabbas av en olycka, en allvarlig sjukdom eller något liknande. Vår avsikt är därför att vi ska skriva var sin framtidsfullmakt där vi ger varandra fullmakt att företräda den andre om något sådant händer. Är det möjligt att skriva en fullmakt till varandra när man är gift? Eller måste framtidsfullmakten skrivas till någon annan? Tacksam för svar / Caroline

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt

Svar:

Hej Caroline. Det är fullt möjligt för två makar att skriva en framtidsfullmakt till varandra. Det finns inte något krav att det ska vara någon utomstående. Det är relativt vanligt att makar skriver framtidsfullmakter där de anger varandra som fullmaktshavare.

Det ni kanske ska fundera på är att skriva in i er framtidsfullmakt, vad som ska ske om ni båda skulle vara oförmögna att hantera era personliga angelägenheter. Har ni inte skrivit något om detta, har ni inte någon som kan företräda er om det händer något med er båda. Detta innebär att omgivningen kommer att bli tvungna att begära att en god man utses för er. En god idé kan därför vara att ni anger en, eller flera, ersättare i framtidsfullmakten. Detta innebär att i en situation där ingen av er kan hantera sina personliga angelägenheter träder en tredje person in och företräder er. På så sätt kan ni styra över vem som ska hjälpa er istället för att en domstol utser vem denna person ska vara.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.5 / 5. Antal omdömen: 4

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

Hjälp med att skriva framtidsfullmakt En jurist kan skriva din framtidsfullmakt Skriva framtidsfullmakt online Dokumentmall för framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

 • Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

  Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

  Vi får ofta frågor om vad det kostar att skriva en framtidsfullmakt. Svaret är oftast — det beror på. Priset för en framtidsfullmakt beror bland annat på hur omfattande fullmakten …Läs mer »
 • Förvaring av framtidsfullmakt

  Förvaring av framtidsfullmakt

  En framtidsfullmakt är endast gällande i original. Är originalfullmakten försvunnen räcker det inte att visa upp en kopia av framtidsfullmakten, en sådan är inte gällande. Det är därför viktigt att …Läs mer »
 • Framtidsfullmakt – Allt du behöver veta

  Framtidsfullmakt – Allt du behöver veta

  En framtidsfullmakt är en fullmakt som en person (fullmaktsgivaren) i förtid ger åt en annan person (fullmaktshavaren) att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon på grund av sjukdom, …Läs mer »

Frågor & Svar angående framtidsfullmakter