Kan man ge en gåva med stöd av en framtidsfullmakt?

Fråga:

Vi har en äldre släkting som är dement sedan något år tillbaka. Han får hjälp med sin ekonomi och andra saker av en släkting som har fått en framtidsfullmakt. Vi har nu fått reda på att släktingen med framtidsfullmakten tydligen har gett presenter till vissa i släkten och då använts sig av den demente släktingens pengar för att köpa presenterna. Han säger att gåvorna är från släktingen som är dement. Det låter ändå enligt vårt tycke mycket märkligt och undrar om detta verkligen kan vara lagligt? Är det verkligen möjligt att använda en dement persons pengar för att köpa presenter till andra med stöd av en framtidsfullmakt? /Maarit

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt


Svar:

Hej Maarit. Först och främst måste man kontrollera vad som finns angivet i framtidsfullmakten. En väl och professionellt utformad framtidsfullmakt innehåller som regel bestämmelser vilka tydligt reglerar fullmaktshavarens möjligheter att lämna gåvor för fullmaktsgivarens räkning. Det du först och främst bör göra är därför att kontrollera om framtidsfullmakten innehåller några bestämmelser om gåvor.

Innehåller framtidsfullmakten bestämmelser angående fullmaktshavarens rätt att ge gåvor gäller dessa bestämmelser.

Finns det inte något angivet i framtidsfullmakten angående gåvor har fullmaktshavaren, enligt lag om framtidsfullmakter, rätt att ”lämna personliga presenter vars värde inte står i missförhållande till fullmaktsgivarens ekonomiska villkor”. Fullmaktshavaren kan emellertid inte köpa gåvor till sig själv.

Vi hoppas att du fått svara på din fråga. Tveka inte att återkomma efter att du har kontrollerat vad som finns angivet angående gåvor i framtidsfullmakten.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva din framtidsfullmakt?

Ska du skriva en framtidsfullmakt och vill vara säker på att den blir korrekt utformad kan en av våra jurister upprätta din framtidsfullmakt. Detta dessutom till ett fast pris om endast 895 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Lämna en kommentar

Här nedanför kan du lämna en kommentar till artikeln och du kan även dela med dig av dina erfarenheter samt ge tips och råd till andra besökare om du så önskar.

Du kan även ställa en fråga men det kan ibland ta några dagar innan vi svarar. Vill du ha ett snabbt svar på din fråga rekommenderar vi att du använder dig av vår chatt eller skickar ett meddelande direkt till oss via vår kontaktsida.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Varukorg

Mikrojuridik
Banner för hjälp av skriva framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

Frågor & Svar om framtidsfullmakter