Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Är det möjligt att göra en häst till enskild egendom i äktenskapsförord?

Fråga:

Hej, vi ska snart gifta oss. Jag har inte några problem med att vi måste dela på allting som till exempel vårt hus om vi skulle skilja oss. Mitt problem är mina tre hästar. En vän berättade att om vi skiljer oss får min man rätt till hälften av mina hästar (hur man nu delar tre hästar…). Stämmer detta verkligen? Det är mina hästar och jag ägde dem långt innan jag och min blivande man träffades. Jag betalar dessutom allt som har med hästarna att göra. Det är inte några saker utan levande djur och det måste väl finnas särskilda regler för hästar men även andra djur? / Mikaela

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej Mikaela.

Din vän har i princip rätt. Dock har inte din blivande make rätt till dina hästar rent fysiskt om ni skulle skilja er. Det din make har rätt till vid en skilsmässa är hälften av nettovärdet på dina hästar.

Ur juridisk synvinkel är det inte någon skillnad mellan till exempel en häst, en bil eller en möbel. Hästar och andra husdjur, som t ex hundar och katter, är kort och gott egendom i den juridiska världen. Utgångspunkten är att all egendom som du och din make äger, tillsammans eller var för sig, är giftorättsgods och ska därmed ingå i en bodelning om ni skulle skilja er, eller om någon av er avlider. Detta omfattar även dina hästar.

Vill du skydda dina hästar från att ingå i en bodelning kan du och din blivande make ingå ett äktenskapsförord och göra hästarna till enskild egendom. På så sätt kan du hålla dem utanför en bodelning. Denna möjlighet finns även för andra husdjur om du t ex en hund eller en katt.

Tänk på att äktenskapsförordet måste vara korrekt utformat med avseende på bland annat hur egendomen specificeras. Det är till exempel inte möjligt att använda sig av generella formuleringar som t ex att “dina hästar” eller motsvarande ska vara enskild egendom. Är du det minsta osäker på hur äktenskapsförordet ska utformas bör du anlita en familjerättsjurist som upprättar ert äktenskapsförord. Då kan du vara säker på att du får behålla dina hästar om du och din make skulle skilja er i framtiden.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord