Göra enskild egendom till giftorättsgods i ett äktenskapsförord

Fråga:

Vi har skrivit ett äktenskapsförord där vi kom överens om att olika tillgångar skulle vara enskild egendom. Äktenskapsförordet registrerades för mer än tio år sedan. Nu skulle vi vilja att vissa av tillgångarna inte längre ska vara enskild egendom. Istället ska de vara giftorättsgods. Hur gör vi det? Måste vi skriva ett nytt äktenskapsförord? / Med vänlig hälsning P&W

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej P & W. Har ni gjort tillgångar till enskild egendom genom äktenskapsförord är det möjligt för er att när som helst göra dessa tillgångar till giftorättsgods igen. För att göra detta måste ni upprätta och registrera ett nytt äktenskapsförord. Det är fullt möjligt att ha två äktenskapsförord vilka gäller ”vid sidan om varandra” men det är en lösning som medför risk för framtida tolkningsproblem. När ni upprättar ett nytt äktenskapsförord är därför den bästa lösningen ofta att samtidigt helt annullera det tidigare äktenskapsförordet.

Tillgångar som någon av er fått i arv eller gåva med villkor om att tillgångarna ska vara enskild egendom kan ni endast göra till giftorättsgods genom äktenskapsförord om detta uttryckligen angetts i samband med gåvan eller arvet.

Var noggranna och formulera er korrekt när ni skriver det nya äktenskapsförordet. Är ni det minsta osäkra på hur ni ska formulera er bör anlita en jurist som upprättar ert äktenskapsförord.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord