Är det möjligt att göra husdjur till enskild egendom i äktenskapsförord?

Fråga:

Hej, Jag kommer att gifta mig inom ett par månader. Jag har en katt som jag absolut vill behålla om vi skulle skilja oss i framtiden. Han har varit min katt och jag vill absolut inte riskera att förlora honom i samband med en skilsmässa.

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Jag funderade därför på om det var möjligt att skriva ett äktenskapsförord där jag och min blivande make kommer överens om att jag ska behålla katten om vi skiljer oss. Är det möjligt att göra så?

/Claire

SVAR

Hej Claire.

Ja, det är fullt möjligt att skriva ett äktenskapsförord där en katt, en hund, eller annat husdjur görs till enskild egendom och därmed inte ingår i bodelningen efter skilsmässan.

Enligt äktenskapsbalken är all egendom i ett äktenskap giftorättsgods. Att egendomen är giftorättsgods innebär att den ska ingå i en bodelning om makarna skiljer sig.

Ett husdjur är i juridisk mening att betrakta som lös egendom och ska därför ingå i bodelningen.

Emellertid är det möjligt att göra giftorättsgods till enskild egendom vilket innebär att egendomen inte ingår i en eventuell bodelning mellan makarna. Genom att ingå ett äktenskapsförord kan makarna göra egendom till enskild egendom.

Makar eller blivande makar kan således ingå ett äktenskapsförord i vilket de överenskommer att ett husdjur som ägs av en av makarna ska vara den makens enskilda egendom. Därmed kommer husdjuret inte ingå i en eventuell bodelning mellan makarna.

Med vänlig hälsning

Juridex

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord