Kan man göra ett aktiebolag till enskild egendom i ett äktenskapsförord?

Behöver du prata med en jurist? Just nu erbjuder vi 10 minuters fri rådgivning via vår chatt.

Idag har vi öppet till klockan 20.00!

Fråga:

Jag driver ett eget företag som ett aktiebolag. Jag har fem personer anställda i bolaget men jag är ensam ägare och sitter själv i styrelsen. Vad händer om jag skulle skilja mig? Ska bolaget ingå i skilsmässan? Har min fru rätt till bolaget? Kan jag skriva ett äktenskapsförord eller något annat som gör att bolaget inte ingår i en skilsmässa? Tacksam för svar / Anders

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Svar:

Hej Anders. Utgångspunkten är att de aktier som du äger i aktiebolaget är giftorättsgods. Att aktierna är giftorättsgods innebär att de ska ingå i en bodelning om du skiljer dig. Skulle du avlida kommer aktierna även att ingå i den bodelning som måste göras med anledning av ditt dödsfall.

Vill du inte att aktierna ska ingå en bodelning måste ni skriva ett äktenskapsförord. Skriver ni ett äktenskapsförord är det fullt möjligt för er att göra aktierna i aktiebolaget till din enskilda egendom. Görs aktierna till enskild egendom kommer de inte att ingå i en bodelning.

Det är viktigt att ni utformar och formulerar er på rätt sätt när ni gör aktierna till enskild egendom. Ofta är detta något som blir fel när man själv upprättar ett äktenskapsförord utan att ta hjälp av en jurist som är specialiserad på äktenskapsförord. Dessutom finns det andra frågor som blir aktuella, t ex vad som ska ske vid dödsfall, vad som sker med eventuella pensionsrättigheter med mera. Anlita därför alltid en jurist när du ska skriva ett äktenskapsförord som avser ett företag. Detta gäller särskilt när det är fråga om att göra aktierna i ett aktiebolag till enskild egendom i ett äktenskapsförord.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Frågor och svar om äktenskapsförord