Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Kan man göra ett aktiebolag till enskild egendom i ett äktenskapsförord?

Fråga:

Jag driver ett eget företag som ett aktiebolag. Jag har fem personer anställda i bolaget men jag är ensam ägare och sitter själv i styrelsen. Vad händer om jag skulle skilja mig? Ska bolaget ingå i skilsmässan? Har min fru rätt till bolaget? Kan jag skriva ett äktenskapsförord eller något annat som gör att bolaget inte ingår i en skilsmässa? Tacksam för svar / Anders

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Hej Anders. Utgångspunkten är att de aktier som du äger i aktiebolaget är giftorättsgods. Att aktierna är giftorättsgods innebär att de ska ingå i en bodelning om du skiljer dig. Skulle du avlida kommer aktierna även att ingå i den bodelning som måste göras med anledning av ditt dödsfall.

Vill du inte att aktierna ska ingå en bodelning måste ni skriva ett äktenskapsförord. Skriver ni ett äktenskapsförord är det fullt möjligt för er att göra aktierna i aktiebolaget till din enskilda egendom. Görs aktierna till enskild egendom kommer de inte att ingå i en bodelning.

Det är viktigt att ni utformar och formulerar er på rätt sätt när ni gör aktierna till enskild egendom. Ofta är detta något som blir fel när man själv upprättar ett äktenskapsförord utan att ta hjälp av en jurist som är specialiserad på äktenskapsförord. Dessutom finns det andra frågor som blir aktuella, t ex vad som ska ske vid dödsfall, vad som sker med eventuella pensionsrättigheter med mera. Anlita därför alltid en jurist när du ska skriva ett äktenskapsförord som avser ett företag. Detta gäller särskilt när det är fråga om att göra aktierna i ett aktiebolag till enskild egendom i ett äktenskapsförord.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord