Kan vi göra enskild egendom till giftorättsgods i ett äktenskapsförord?

Behöver du prata med en jurist? Just nu erbjuder vi 10 minuters fri rådgivning via vår chatt.

Idag har vi öppet till klockan 20.00!

Fråga:

När vi gifte oss får mer än 20 år sedan skrev vi ett äktenskapsförord där vi bestämde att vissa saker skulle vara enskild egendom. Bland annat skulle ett par bankkonton och ett fritidshus vara min makes enskilda egendom. Eftersom vi nu har varit gifta så länge så tycker vi inte längre att det behövs. Hur gör vi för att ändra äktenskapsförordet så att allt som vi äger blir giftorättsgods? Kan vi återkalla äktenskapsförordet eller kan vi skriva ett nytt äktenskapsförord eller något annat avtal där vi omvandlar den enskilda egendomen till giftorättsgods?  /Hälsningar Ulrika

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Svar:

Hej Ulrika. Det är fullt möjligt för er att omvandla den enskilda egendomen till giftorättsgods. Emellertid är det inte möjligt att återkalla eller annullera det tidigare äktenskapsförordet. Det är inte heller möjligt för er att skriva någon form av ”vanligt” avtal där ni kommer överens om att den enskilda egendomen ska bli giftorättsgods.

Den enda möjligheten som finns för er att göra den enskilda egendomen till giftorättsgods är att ni ingår och registrerar ett nytt äktenskapsförord. I det nya äktenskapsförordet anger ni er överenskommelse och att det tidigare registrerade äktenskapsförordet upphör att gälla. Var noggranna när ni skriver det nya äktenskapsförordet så att det inte uppstår några framtida diskussioner om hur er överenskommelse ska tolkas. Tänk på att frågan om hur ett äktenskapsförord ska tolkas kan bli aktuell om någon av er avlider. I en sådan situation är det ofta arvingarna som har synpunkter på tolkningen.

Är ni det minsta osäkra på hur ni ska utforma äktenskapsförordet bör ni anlita en jurist som skriver ert äktenskapsförord. Då kan ni känna er trygga och vara säkra på att det nya äktenskapsförordet är det som gäller och att all er egendom är giftorättsgods och därmed ingår i en bodelning.  

Med vänlig hälsning / Juridex.se

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg

Frågor och svar om äktenskapsförord