Är det möjligt att kombinera en fullmakt och en framtidsfullmakt?

Fråga:

Jag hjälper min pappa med olika saker som att betala räkningar, kommunicera med hyresvärden och kontakter med olika myndigheter. Jag använder en generell fullmakt som min pappa skrev för många år sedan och den funkar hur bra som helst. Frånsett i början har vi inte haft några bekymmer och jag kan idag utan några problem hjälpa min pappa med det mesta. Nu börjar min pappa bli lite rörig och minnet sviker honom allt oftare. När jag läst på har jag förstått att jag sannolikt kommer att behöva en framtidsfullmakt inom en snar framtid. Eftersom den vanliga fullmakten fungerar bra undrade jag om det är möjligt att ”göra om” den fullmakten till en framtidsfullmakt genom att skriva på något tillägg eller liknande? Kan man t ex bara skriva framtidsfullmakt på eller något liknande och att min pappa därefter skriver under igen. Tacksam för svar / Johnny

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt


Svar:

Hej Johnny. Det är tyvärr inte möjligt för din pappa att på ett snabbt och enkelt sätt omvandla den nuvarande fullmakten till en framtidsfullmakt. Gör ni endast ett tillägg som du anger och din pappa därefter undertecknar tillägget kommer det inte att vara en giltig framtidsfullmakt.

En fullmakt och en framtidsfullmakt är två helt skilda typer av juridiska dokument. En “vanlig” fullmakt är i grund och botten ett enkelt dokument och i de flesta fall är även en muntlig fullmakt giltig. En framtidsfullmakt å andra sidan är ett komplext dokument med ett omfattande regelverk i form av lag (2017:310) om framtidsfullmakter.

För att en framtidsfullmakt ska vara giltig måste den uppfylla en rad olika krav. Dessa krav är i många avseende identiska med de krav som gäller för testamenten. T ex måste en framtidsfullmakt, precis som ett testamente, vara bevittnad av två vittnen för att vara gällande.

Det finns i sig, inte något hinder för att upprätta ett dokument som är en kombination av fullmakt och en framtidsfullmakt. När man upprättar ett sådant dokument är det dock viktigt att hålla tungan rätt i mun och det är inte något som kan rekommenderas i er situation.

Rådet till er är att ni snarast möjligt upprättar en separat framtidsfullmakt som du förvarar. När din pappa inte längre kan hantera sina personliga angelägenheter träder framtidsfullmakten i kraft och ”tar över” efter den nuvarande fullmakten. På så sätt kan du vara säker på att du kan bistå din pappa oavsett vad som händer.

Var dock noggranna när ni upprättar framtidsfullmakten så att den blir korrekt utformad och att den verkligen anpassas till din pappas situation. En framtidsfullmakt är, som ovan nämnts, ett komplext juridiskt dokument. Är ni osäkra på hur ni ska utforma framtidsfullmakten bör ni anlita en jurist som hjälper er att skriva framtidsfullmakten.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva din framtidsfullmakt?

Ska du skriva en framtidsfullmakt och vill vara säker på att den blir korrekt utformad kan en av våra jurister upprätta din framtidsfullmakt. Detta dessutom till ett fast pris om endast 895 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Lämna en kommentar

Här nedanför kan du lämna en kommentar till artikeln och du kan även dela med dig av dina erfarenheter samt ge tips och råd till andra besökare om du så önskar.

Du kan även ställa en fråga men det kan ibland ta några dagar innan vi svarar. Vill du ha ett snabbt svar på din fråga rekommenderar vi att du använder dig av vår chatt eller skickar ett meddelande direkt till oss via vår kontaktsida.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Varukorg

Mikrojuridik
Banner för hjälp av skriva framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

Frågor & Svar om framtidsfullmakter