Fråga:
Jag och min blivande fru har träffats på äldre dar och ska gifta oss inom kort. Vi vill båda skriva ett äktenskapsförord och på så sätt undanta viss egendom från en bodelning om vi, trots åldern, skulle skilja oss i framtiden. Min fru vill bland annat behålla ett fritidshus som hon tidigare har ärvt från sina föräldrar. Själv är jag mest mån om att vara säker på att behålla en lägenhet i Spanien som jag äger. Är det möjligt att ha med en lägenhet i Spanien i ett äktenskapsförord som vi skriver och registrerar här i Sverige? Eller måste jag göra något särskilt i Spanien för att skydda min lägenhet om vi skulle skilja oss? / Magnus
Svar:
Hej Magnus.
Det är fullt möjligt att skriva ett svenskt äktenskapsförord där du och din blivande hustru kommer överens om att din lägenhet i Spanien ska vara din enskilda egendom. Skulle ni skilja er kommer varken hennes fritidshus eller din lägenhet i Spanien att omfattas av den bodelning som ni måste göra efter skilsmässan.
Det är i princip inte någon skillnad mellan en lägenhet i Sverige och en lägenhet i Spanien, de behandlas lika enligt svensk rätt. Vad som är viktigt för er del är att ert äktenskapsförord verkligen omfattas av svensk rätt. Är ni båda svenska medborgare, bosatta i Sverige och dessutom skriver äktenskapsförordet i Sverige behöver ni som utgångspunkt inte vara oroliga – då är det svensk rätt som ska tillämpas. Du behöver inte göra något ytterligare i Spanien för att din lägenhet ska vara enskild egendom och att den därmed hålls utanför en bodelning.
Är å andra sidan någon av er t ex bosatt utomlands eller inte är svensk medborgare måste ni vara vaksamma, då finns det risk för att något annat lands lag ska tillämpas på äktenskapsförordet. I en sådan situation är det möjligt att ni bör infoga en lagsvalsklausul i äktenskapsförordet alternativt ingå och registrera ett lagvalsavtal där ni kommer överens om att svensk rätt ska tillämpas. Dessa regler är emellertid mycket komplicerade och det är inte något som ni bör hantera på egen hand. Istället bör ni vända er till en familjerättsjurist som är specialiserad på internationell privaträtt.
Ha även i åtanke att ett äktenskapsförord också har betydelse för en bodelning om någon av er skulle avlida. Har ni barn från tidigare förhållanden kommer ert äktenskapsförord med största sannolikhet att påverka hur mycket som era barn ärver. Gå därför noggrant igenom er situation, det är möjligt att äktenskapsförordet bör kompletteras med t ex ett testamente för att ni ska kunna täcka upp alla situationer.
Som synes är det en hel del frågor som kan bli aktuella i samband med upprättandet av ett äktenskapsförord. Det kan därför vara en god idé att ni anlitar en familjerättsjurist som går igenom er situation för att därefter upprätta ert äktenskapsförord, och eventuella övriga juridiska dokument. Då kan du vara säker på att äktenskapsförordet blir korrekt utformat och att du får behålla din lägenhet i Spanien om ni i framtiden skulle skilja er.
Med vänlig hälsning / Juridex.se