Fråga:
Hej, jag och min man skrev ett äktenskapsförord när vi gifte oss i början på 2000-talet och av olika skäl kommer äktenskapsförordet förmodligen snart till användning. När jag pratade om det med min pappa och visade min kopia av äktenskapsförordet sa han att det inte var giltigt eftersom det inte finns någon bevittning. Måste ett äktenskapsförord vara bevittnat för att vara giltigt? När jag försöker att hitta svaret på internet hittar jag bara att testamenten behöver bevittnas. /Mia
Svar:
Hej Mia.
Ett äktenskapsförord behöver inte vara bevittnat för att vara giltigt. Makarna kan välja att bevittna ett äktenskapsförord om de så önskar, men det är inte ett krav för att det ska vara giltigt.
Vid den tidpunkt som ni skrev ert äktenskapsförord skulle ett äktenskapsförord vara upprättat i skrift, undertecknat av makarna och vara registrerat för att uppfylla de formella kraven. Idag måste ett äktenskapsförord även vara daterat för att vara giltigt.
Det har tidigare funnits krav på att ett äktenskapsförord måste vara bevittnat. Dessa regler fanns i giftermålsbalken som dock upphörde att gälla den 1 januari 1987. De makar som upprättade ett äktenskapsförord före detta datum var tvungen att bevittna sitt äktenskapsförord och det är sannolikt dessa regler som din pappa syftar på.
Med vänlig hälsning / Juridex.se
Relevanta lagrum: 7 kap 3 § 2 st äktenskapsbalken (1987:230), 8 kap 10 § giftermålsbalken (1920:405)