Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Är det möjligt att genom testamente ge mer i arv till vissa barn?

Fråga:

Hej, jag har tre barn och är numera ensamstående. Två pojkar i ett första förhållande och en flicka i mitt andra förhållande som nu är över.

Min fråga är: kan jag göra så att mina pojkar får vars 100 000 kr mer i arv från mig än min dotter?

Det är så att min dotter kommer att ärva mycket från sin pappa samtidigt som jag vill kompensera mina pojkar som hjälper mig ekonomiskt med mitt sommarhus. Jag räknar med att min kvarlåtenskap kommer att vara ca 1 500 000 kronor när jag går bort.

/ Lena

Svar:

Hej Lena.

Skulle du avlida, utan att ha upprättat ett testamente, och efterlämna en kvarlåtenskap om 1 500 000 kronor kommer dina tre barn att ärva vardera 500 000 kronor. Dessa belopp är deras arvslotter, det vill säga vad de har rätt att ärva enligt reglerna i ärvdabalken när det inte finns något testamente.

Vill du ändra denna fördelning måste du skriva ett testamente. Du har rätt att i ett testamente förordna så att barnen ska ha olika rätt till arv efter dig. Emellertid har ett barn alltid rätt till sin laglott. Du kan därför fördela ditt arv som du önskar, så länge samtliga barn får minst sina laglotter.

För att kunna avgöra hur mycket som du kan testamentera bort till dina söner måste man först räkna ut dina barns laglotter. Laglotten är hälften av arvslotten. Eftersom arvslotterna var 500 000 kronor kommer dina barns laglotter att uppgå till 250 000 kronor. Detta innebär att så länge alla dina barn får i vart fall vardera 250 000 kronor i arv kan du i princip fördela ditt arv som du önskar.

Väljer du att ge 100 000 kronor mer i arv till var och en av dina söner kommer detta belopp att tas från din dotters arv. Det medför att hennes arv kommer att minska från 500 000 kronor till 300 000 kronor vilket innebär att hon får ut mer än sin laglott om 250 000 kronor. Sammanfattningsvis är det möjligt för dig att skriva ett testamente i vilket du ger dina söner 100 000 kronor extra i arv. Efterlämnar du en kvarlåtenskap om 1 500 000 kronor kommer dina söner att totalt erhålla vardera 600 000 kronor i arv och din dotter får 300 000 kronor i arv.

Vårt råd är att du anlitar en jurist för att skriva ditt testamente. Det är viktigt att ett testamente fungerar även vid ändrade förhållanden, t ex om din kvarlåtenskap blir lägre vilket kan innebära att du inte kan testamentera bort ett belopp om 100 000 kronor till dina söner. Ett professionellt upprättat testamente är utformat så att det även fungerar vid ändrade förhållanden och minskar därmed risken för diskussioner och tvister mellan de efterlevande.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ditt testamente?

Ska du skriva ett testamente och vill vara säker på att det blir korrekt utformat kan en av våra familjerättsjurister upprätta ditt testamente. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjerättsjurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp med att skriva testamente

Artiklar om arv och testamente

 • Den legala arvsordningen och de olika arvsklasserna

  Den legala arvsordningen och de olika arvsklasserna

  När en person avlidit och det inte finns något testamente ska arvet enligt huvudregeln fördelas enligt den legala arvsordningen. Med …
 • Testamente och enskild egendom

  Testamente och enskild egendom

  De flesta av oss borde överväga att skriva ett testamente där vi anger att vår kvarlåtenskap ska ärvas av våra …
 • Klander av testamente

  Klander av testamente

  Klander av testamente innebär att en arvinge väcker talan vid domstol och yrkar att ett testamente ska förklaras ogiltigt. Yrkandet …
 • Delgivning av testamente

  Delgivning av testamente

  Med delgivning avses inom juridiken att en handling skickas eller lämnas till någon som har behörighet att ta emot den. …
 • Makars arvsrätt

  Makars arvsrätt

  Det råder ofta missförstånd kring i vilka situationer som makar ärver varandra. Många makar lever i villfarelsen att makar alltid …

Frågor & Svar om arv och testamente