Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Hur gör jag för att mitt ex inte ska få tillgång till mina barns arv efter mig?

Fråga:

Jag har ett problem. Jag har två barn som är 4 och 6 år och som jag har gemensam vårdnad om tillsammans med mitt ex. Problemet är att han inte har koll på någonting, minst av allt sin ekonomi. Nu är jag orolig för att om jag dör kommer han att ärva allt efter mig eftersom han är pappa till våra barn och de är omyndiga. Stämmer detta så kommer han att slarva bort pengarna och det kommer inte finnas en krona kvar när barnen blir myndiga. Det får absolut inte hända och jag undrar om det finns något som jag kan göra så att han inte ärver barnens arv. /Jessica

Kvinna som ska skriva ett testamente


Svar:

Hej Jessica.

Utgångspunkten är att ditt ex, i sin egenskap av vårdnadshavare och därmed även förmyndare för barnen, kommer att ta emot barnens arv för att därefter förvalta detta till dess att barnen fyller arton år och de får ut sina respektive arv.

Att ditt ex ska förvalta arvet innebär emellertid inte att han kan gör vad han vill med detta. Han får endast använda pengarna för utgifter som är i barnens intressen och han kan inte heller använda medlen för att betala löpande utgifter som faller under hans underhållsskyldighet som förälder.

Uppgår arvet till mer än ett prisbasbelopp, som för 2022 uppgår till 48 300 kronor, kan han dessutom inte använda pengarna utan tillstånd från överförmyndaren. När arvet uppgår till detta belopp får banken inte betala ut några pengar från kontot om inte överförmyndaren först har lämnat tillstånd till uttaget. 

Vill du vara helt säker på att ditt ex inte “kommer åt” arvet kan du använda dig av något som benämns för särskild förvaltning. Enkelt förklarat innebär detta att du skriver ett testamente där du utser en särskild förvaltare som ska förvalta barnens arv till den dag som de blir myndiga. Utformas förordnandet om särskild förvaltning på rätt sätt kommer ditt ex inte att ha något som helst att säga till om vad avser hur barnens arv ska förvaltas och han kan inte heller använda sig av medlen.

Du kan läsa mer om särskild förvaltning i en särskild artikel som du kommer till via följande länk: Särskild förvaltning i testamente

Att upprätta ett testamente med ett förordnande om särskild förvaltning är en komplicerad uppgift och är inte något som du bör göra på egen hand. Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp så går en av våra familjerättsjurister igenom din situation och upprättar ett korrekt utformat testamente med ett förordnande om särskild förvaltning. Då kan du vara säker på att ditt ex inte “kommer åt” arvet efter dig om du skulle avlida innan dina barn har blivit myndiga.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ditt testamente?

Ska du skriva ett testamente och vill vara säker på att det blir korrekt utformat kan en av våra familjerättsjurister upprätta ditt testamente. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjerättsjurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp med att skriva testamente

Artiklar om arv och testamente

Frågor & Svar om arv och testamente