Är det möjligt att ha olika bestämmelser för skilsmässa och dödsfall i ett äktenskapsförord?

4.8
(60)

Fråga:

Vi funderar på att skriva ett äktenskapsförord och min make vill att om vi skiljer oss ska allt som vi äger vara enskild egendom. Å andra sidan håller vi ihop till någon av oss dör ska allting vara giftorättsgods. Tanken är att ingen ska vinna på att skilja sig. Jag kan i och för sig köpa hans tanke men tänkte kolla om det verkligen var möjligt.

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Svar:

Nej, det är inte möjligt för er att i ett äktenskapsförord ha olika regler för vad som gäller om ni skiljer er eller om någon av er avlider. I ett äktenskapsförord kan ni i princip endast komma överens om vilken egendom som ska vara enskild egendom och vilken egendom som ska vara giftorättsgods. Denna överenskommelse kan inte göras beroende på vad som sker mellan er, som t ex att ni skiljer er, någon av er avlider, eller någon annan yttre omständighet.

Även om det inte är möjligt att skriva in denna typ av bestämmelser i ett äktenskapsförord finns det andra lösningar. Det är beroende på omständigheterna i just er situation, men det är sannolikt möjligt att uppnå något i närheten av vad ni önskar genom att kombinera flera juridiska dokument, som till exempel ett äktenskapsförord med ett testamente. Anlitar ni en jurist som är specialiserad på familjerätt kan hen gå igenom omständigheterna i just ert ärende och förklara vilka möjligheter som ni har.

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.8 / 5. Antal omdömen: 60

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

advertisement advertisement advertisement advertisement

Andra artiklar om äktenskapsförord

Frågor och svar om äktenskapsförord