Kan man registrera ett äktenskapsförord efter ansökan om skilsmässa har lämnats in?

Fråga:

Hej! Jag känner ett par som ligger i skilsmässa. Deras betänketid går ut i april då de har barn. Mannen har företag och därför skrev de under ett äktenskapsförord 2015. Det missades dock att skickas in och registreras. Om mannen skickar in äktenskapsförordet och får det registrerat nu, är hans företag skyddat då, eller är det försent? Deras bodelning är inte klar. /Mvh Dennis

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar

Hej Dennis. Enligt äktenskapsbalken måste ett äktenskapsförord regisstreras för att vara gällande. Ett äktenskapsförord mellan två personer som redan är gifta blir gällande först från och med den dag då det ges in till Skatteverket. Det innebär att även om deras äktenskapsförord är undertecknat under 2015 blir det gällande först den dag som det ges in till Skatteverket.  

Vad avser en bodelning mellan två makar med anledning av en skilsmässa ska denna ta sin utgångspunkt i vem som ägde vad och vilken karaktär som egendomen hade den dag som ansökan om skilsmässa kom in till domstolen. Denna dag brukar benämnas som ”brytdagen”.  

Skickar mannen in äktenskapsförordet för registrering idag kommer det inte att påverka bodelningen eftersom denna tar sin utgångspunkt i egendomsförhållandena vid en tidpunkt före det att äktenskapsförordet registreras och blir gällande. 

Att mannen skickar in äktenskapsförordet för registrering kommer därför inte att skydda hans företag. Men detta är baserat på de begränsade uppgifter som vi har tillgång till. Mannen bör vända sig till en jurist som är specialiserad på bodelningsfrågor för att se om det finns andra möjligheter för honom att hålla hans företag utanför bodelningen.  

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 895 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Lämna en kommentar

Här nedanför kan du lämna en kommentar till artikeln och du kan även dela med dig av dina erfarenheter samt ge tips och råd till andra besökare om du så önskar.

Du kan även ställa en fråga men det kan ibland ta några dagar innan vi svarar. Vill du ha ett snabbt svar på din fråga rekommenderar vi att du använder dig av vår chatt eller skickar ett meddelande direkt till oss via vår kontaktsida.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Varukorg

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord