Behöver ett samboavtal registreras för att vara giltigt?

Fråga:

Hej, vi ska blir sambor och har bestämt oss för att skriva ett samboavtal. Vi undrar bara om vi måste registrera vårt samboavtal och var vi i så fall gör registreringen? / Edi

ett par som ska skriva ett samboavtal


Svar:

Hej Edi.

Enligt 9§ andra stycket i sambolagen ska ett samboavtal ”upprättas skriftligen och undertecknas av samborna eller de blivande samborna”. Det finns inte några krav i sambolagen på att ett samboavtal ska registreras och det finns inte heller någon myndighet som är behörig att ta emot en begäran om registrering.

Ni behöver således inte registrera ert samboavtal för att det ska vara gällande. Ert samboavtal blir gällande så snart det är upprättat i skrift och det har undertecknats av er båda.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Behöver du hjälp av en jurist?

Behöver du hjälp av en jurist är du välkommen att kontakta oss så ska vi se vad vi kan göra för dig. Beskriv vad du behöver hjälp med i kontaktfältet här nedanför så återkommer vi till dig så snart vi har tagit del av ditt meddelande.
Ditt namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner om hjälp med att skriva samboavtal

Artiklar om sambor