Behöver jag skriva ett samboavtal för att skydda min sommarstuga?

Fråga:

Hej, jag ska bli sambo med min flickvän i en bostadsrätt som vi är på väg att köpa tillsammans. Min fråga är hur jag ska skydda en sommarstuga som jag äger sedan mer än 10 år och långt innan jag träffade min sambo? Måste jag skriva ett samboavtal för att skydda min sommarstuga? Eller är det något annat avtal som vi ska skriva för att min sambo inte ska ha rätt till sommarstugan om vi separerar? Tack på förhand / Mehdi

ett par som ska skriva ett samboavtal


Svar:

Hej Mehdi och tack för din fråga.

Enligt sambolagen är sambor skyldiga att göra en bodelning om förhållandet har upphört och någon av samborna begär bodelning senast inom ett år från det att samboförhållandet upphörde.

I bodelningen ska den egendom som är samboegendom ingå. En sommarstuga, eller andra former av fritidshus, som används för fritidsändamål kan aldrig vara samboegendom. Detta framgår uttryckligen av 7 § sambolagen som har följande lydelse:

“Till sambors gemensamma bostad och bohag räknas inte egendom som används huvudsakligen för fritidsändamål. “

Dessutom är det som så att egendomen måste ha införskaffats för gemensam användning för att vara samboegendom, och därmed ingå i en bodelning. Enligt dina uppgifter har du införskaffat sommarstugan innan du träffade din sambo, varför den inte införskaffats för att användas gemensamt av er. Även på denna grund är din sommarstuga därför inte samboegendom.

Sammanfattningsvis behöver du inte upprätta ett samboavtal för att skydda din sommarstuga från att ingå i en bodelning om du och din sambo skulle separera. Din sambo kan inte göra några anspråk på sommarstugan med stöd av sambolagens regler.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp av en jurist?

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.
Mikrojuridik
Banner om hjälp med att skriva samboavtal

Artiklar om sambor