Behöver jag skriva ett samboavtal för att skydda min sommarstuga?

Behöver du prata med en jurist? Just nu erbjuder vi 10 minuters fri rådgivning via vår chatt.

Idag finns vi på plats i chatten till kl 20.00!

Fråga:

Hej, jag ska bli sambo med min flickvän i en bostadsrätt som vi är på väg att köpa tillsammans. Min fråga är hur jag ska skydda en sommarstuga som jag äger sedan mer än 10 år och långt innan jag träffade min sambo? Måste jag skriva ett samboavtal för att skydda min sommarstuga? Eller är det något annat avtal som vi ska skriva för att min sambo inte ska ha rätt till sommarstugan om vi separerar? Tack på förhand / Mehdi

ett par som ska skriva ett samboavtal

Svar:

Hej Mehdi och tack för din fråga.

Enligt sambolagen är sambor skyldiga att göra en bodelning om förhållandet har upphört och någon av samborna begär bodelning senast inom ett år från det att samboförhållandet upphörde.

I bodelningen ska den egendom som är samboegendom ingå. En sommarstuga, eller andra former av fritidshus, som används för fritidsändamål kan aldrig vara samboegendom. Detta framgår uttryckligen av 7 § sambolagen som har följande lydelse:

“Till sambors gemensamma bostad och bohag räknas inte egendom som används huvudsakligen för fritidsändamål. “

Dessutom är det som så att egendom måste ha införskaffats för gemensam användning för att vara samboegendom, och därmed ingå i en bodelning. Enligt dina uppgifter har du införskaffat sommarstugan innan du träffade din sambo, varför den inte införskaffats för att användas gemensamt av er. Även på denna grund är din sommarstuga därför inte samboegendom.

Sammanfattningsvis behöver du inte upprätta ett samboavtal för att skydda din sommarstuga från att ingå i en bodelning om du och din sambo skulle separera. Din sambo kan inte göra några anspråk på sommarstugan med stöd av sambolagens regler.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Bli kontaktad av en jurist

Vill du komma i kontakt med en jurist kan du skicka ett meddelande till oss. Förklara kortfattat vad du undrar över, eller vad du behöver hjälp med, så återkommer vi till dig inom kort.
Ditt namn*