Ska ett äktenskapsförord registreras vid tingsrätten eller vid skatteverket?

5
(42)

Fråga:

Hej, vi håller för tillfället på med att skriva ett äktenskapsförord för mig och min make. Vi tror att vi vet hur vi ska skriva men läste på Internet att ett äktenskapsförord måste registreras, annars är det inte giltigt.

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord

Vad vi inte förstår är var man ska registrera äktenskapsförordet! Vi läste någonstans att det var i äktenskapsregistret och någon annan skrev att det var hos Skatteverket som man ska registrera äktenskapsförordet. I ett forum läste vi sedan att man även kunde registrera äktenskapsförordet hos tingsrätten där man bor.

Var ska vi registrera vårt äktenskapsförord?

/Nacha

Svar

Hej Nacha,

Det är ofta problemet med all information som finns på Internet – det kan ibland vara svårt att veta vilken information som man kan lita på. Dessutom är det fullt möjligt att all den information som du tagit del av är korrekt, i vart fall vid tidpunkten då den informationen skrevs.

Vad gäller registrering av äktenskapsförord är det korrekt att ett äktenskapsförord måste registreras för att vara gällande. Intill dess att ett äktenskapsförord har registrerats har det i princip inte någon rättslig verkan.

Registrering av ett äktenskapsförord sker hos Skatteverket som för in uppgifterna i Äktenskapsregistret. Skatteverket ansvarar för Äktenskapsregistret sedan den 1 oktober 2011. Innan detta datum hanterades Äktenskapsregistret av Statistiska Centralbyrån och registrering av äktenskapsförord gjordes intill det datumet vid landets tingsrätter. Det är således fullt möjligt att den information som ni hittade i ett forum angående tingsrätterna var korrekt men sannolikt skrevs inlägget före den 1 oktober 2011.

Sammanfattningsvis måste ni registrera äktenskapsförordet för att det ska vara gällande och ni registrerar äktenskapsförordet hos Skatteverket som för in uppgifterna i Äktenskapsregistret.

Med vänlig hälsning

Juridex.se

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 5 / 5. Antal omdömen: 42

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

advertisement advertisement advertisement advertisement

Andra artiklar om äktenskapsförord

Frågor och svar om äktenskapsförord