Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Kan vi skriva ett nytt äktenskapsförord för att ändra vår bodelning?

Fråga:

Vi har ansökt om skilsmässa men eftersom vi har barn som bor hemma bestämde domstolen att vi skulle ha betänketid. Vi försöker nu att göra vår bodelning. Problemet är att vi har skrivit ett äktenskapsförord och vi vill inte alls ha det som det står i äktenskapsförordet. Vi undrar därför om 1) det är möjligt för oss att skriva ett nytt äktenskapsförord som upphäver det gamla äktenskapsförordet och 2) om det då har någon betydelse att vi redan har ansökt om skilsmässa? 

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Svar:

Innan en ansökan om skilsmässa har lämnats in till tingsrätten är det fullt möjligt för två makar att skriva och registrera ett nytt äktenskapsförord i vilket de har kommit överens om att ett tidigare äktenskapsförord inte längre ska vara gällande. Detta är dessutom den enda möjligheten för makar att ändra eller helt annulera ett existerande äktenskapsförord.

Problemet för er del är att ni redan har ansökt som skilsmässa. En bodelning med anledning av en skilsmässa ska ske med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag som er ansökan om skilsmässa kom in till tingsrätten, den så kallade brytdagen. Att ni efter detta datum skriver och registrerar ett äktenskapsförord är därför inte något som påverkar bodelningen.

Emellertid behöver ni inte registrera ett nytt äktenskapsförord och därigenom annulera det tidigare äktenskapsförordet. En bodelning är en privat uppgörelse mellan er och så länge ni är överens kan ni i princip fördela er egendom som ni önskar. Detta gäller oavsett om egendomen är giftorättsgods eller enskild egendom. Ni kan, under förutsättning att ni är överens, således helt ignorera ert registrerade äktenskapsförord och fördela er egendom precis som ni själva vill. Glöm inte att upprätta ett skriftligt bodelningsavtal, vilket ska undertecknas av er båda, över bodelningen.

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord