Min man försöker tvinga mig att skriva under ett äktenskapsförord, kan han göra det?

Fråga:

Hej, jag och min man har varit gifta i över 15 år och vi har aldrig haft något äktenskapsförord. Nu vill han att jag ska skriva under ett äktenskapsförord som han skrivit och där all vår egendom ska vara enskild egendom. Problemet är att jag varit hemma under många år och när jag jobbat har jag arbetat deltid varför jag i princip inte har köpt någonting och har inte heller några sparade pengar. Min man har arbetat mycket och tjänat mycket, mycket mer än vad jag har och det är han som har köpt nästan allt vi har här hemma. Han har dessutom sparat en rejäl summa pengar som han investerat i aktier. Även vårt hus är det min man som äger.

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Jag har försökt att läsa på och om jag förstår det rätt så får min man i princip allt som finns här hemma och jag ingenting om jag skriver under äktenskapsförordet och vi sen skiljer oss.

Min man säger att jag måste skriva under äktenskapsförordet. Gör jag inte det kommer han att begära skilsmässa och då ska jag inte få någonting. Han har även sagt att han ska gå till domstol om jag inte skriver under.

Det bör även sägas att skilsmässa har varit på tapeten tidigare och det känns som att han egentligen försöker att förbereda en skilsmässa där jag inte ska få något.

Tacksam för all hjälp jag kan få. Jag vet inte alls vad jag ska göra.

/Sarah

Svar

Hej Sarah,

du behöver inte underteckna äktenskapsförordet och din make kan inte på något sätt ”tvinga” dig att skriva under äktenskapsförordet. En förutsättning för att ett äktenskapsförord ska ingås är att makarna är ense i alla delar. Är ni inte ense kan något äktenskapsförord inte ingås.

Det finns inte några möjligheter för din make att vända sig till domstol och på den vägen ”tvinga” dig eller förmå domstolen att förelägga dig att skriva under äktenskapsförordet eller något liknande. Hans hot om att ”gå till domstol” låter något märkligt då det inte finns några legala vägar för honom att ”tvinga fram” ett äktenskapsförord. Vill du inte ingå ett äktenskapsförord så blir det inte något äktenskapsförord.

Vad avser hans hot om att skilja sig om du inte skriver under så är det självfallet ditt val. Men risken synes uppenbar att du skriver under äktenskapsförordet och därefter begär din make skilsmässa varvid du i princip inte erhåller någonting i bodelningen.

Om du även själv funderat på en skilsmässa kan – ur ett juridiskt perspektiv – ett intressant alternativ vara att du tar kontroll över situationen och själv begär skilsmässa. På så sätt är frågan om äktenskapsförordet ur vägen och det är du som bestämmer den s k ”brytdagen, d v s den dag som är avgörande för vilken egendom som ska ingå i bodelningen.

När du väl lämnat in ansökan om skilsmässa kan din make inte längre planera skilsmässan genom att t ex på olika sätt avhända sig egendom som annars skulle ha ingått i skilsmässan.

Även om du har juridiken på din sida befinner du dig i en komplicerad situation. Det är skillnad på att ha rätt och att få rätt. Du bör definitivt ta kontakt med en advokat så snart som möjligt för att ha någon som ”håller dig i handen” under resans gång och som löpande kan vägleda dig och ge dig råd. Dessutom kan du lugnt hänvisa till advokaten så snart din make vill diskutera eventuella överenskommelser eller på annat sätt vill försöka få dig att avhända dig dina rättigheter. Med ett juridiskt ombud kan du vara säker på att dina rättigheter tas tillvara fullt ut. Kontakta därför en advokat som är specialiserad på denna typ av juridik så snart som möjligt.

/Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan skicka ett mejl till oss på info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord