Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Kan jag tvinga min man att visa mig sitt testamente?

Fråga:

Min man och jag har varit gifta i tolv år och vi har två gemensamma barn och min man har även ett barn med sin förra hustru. För ett par dagar sedan berättade min man att han skrivit ett testamente för att undvika bekymmer om han skulle avlida hastigt och lustigt. När jag frågade honom vad han skrivit i testamentet svarade han att det var hans ensak och jag fick vänta till dessa att han gått bort för att få reda på vad han skrivit i testamentet.

Kvinna som ska skriva ett testamente


Detta låter helt orimligt. Vi är gifta och ärver varandra och så kan han kanske ändra allt detta utan att jag vet något om det. Kan jag inte “tvinga” honom att visa vad han skrivit eller i vart fall berätta vad som är skrivet i testamentet?

Svar:

Det finns inte några möjligheter för dig att tvinga din make att berätta vad han skrivit i testamentet. Det är ur juridisk synvinkel hans ensak vad han skrivit i testamentet.

Det är t o m som så att han skulle kunna visa upp ett testamente för dig samtidigt som han har ett annat och senare upprättat testamente med ett innehåll som ska gälla i stället för det testamente som du har fått läsa. Du kan därför inte vara helt säker på att det testamente som han visar upp för dig är det testamente som kommer att gälla när han avlider.

Din situation är självfallet inte lyckad och det kan nog vara en god idé att du försöker få juridisk rådgivning om hur du bör agera redan idag för att ha skyddat dig själv den dag som din make avlider.

Det finns en rad åtgärder som du kan vidta för att skydda dig men dessa är helt beroende av din ekonomiska situation och kräver en närmare analys innan några råd kan ges. Du bör ta kontakt med en familjerättsjurist som är specialiserad på arvsrätt och som kan hjälpa dig att skapa en lösning.

Vill du ha hjälp med att skriva ditt testamente?

Ska du skriva ett testamente och vill vara säker på att det blir korrekt utformat kan en av våra familjerättsjurister upprätta ditt testamente. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjerättsjurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp med att skriva testamente

Artiklar om arv och testamente

 • Makars arvsrätt

  Makars arvsrätt

  Det råder ofta missförstånd kring i vilka situationer som makar ärver varandra. Många makar lever i villfarelsen att makar alltid …
 • Arvslott och laglott

  Arvslott och laglott

  Arvslott och laglott är två grundläggande begrepp inom arvsrätten och de har framförallt betydelse när det finns ett testamente. Har …
 • Formkrav för giltigt testamente

  Formkrav för giltigt testamente

  Reglerna avseende testamente finns i ärvdabalken. Enligt ärvdabalkens regler måste ett testamente vara utformat på ett visst sätt för att …
 • Vad kostar det att skriva ett testamente?

  Vad kostar det att skriva ett testamente?

  Artikel om vad det kostar att skriva ett testamente. Vi jämför kostnaderna för att skriva ditt testamente med hjälp av …
 • Ändring av testamente – vad ska jag tänka på?

  Ändring av testamente – vad ska jag tänka på?

  Det är inte ovanligt att en person som skrivit ett testamente senare vill ändra testamentet. Anledningen till detta kan vara …

Frågor & Svar om arv och testamente