Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Vad är en framtidsfullmakt?

Fråga:

Vi börjar att komma till åren och hälsan är kanske inte den bästa. Vi har skrivit var sin fullmakt till varandra så att vi kan hjälpa varandra om någon av oss blir allvarligt sjuk. Vi har läst om något som kallas framtidsfullmakt och som alla verkar skriva nu för tiden. Vi undrar därför vad en framtidsfullmakt är för något? Är det något som vi bör skriva? Räcker det inte med de fullmakter som vi redan har skrivit? Mycket tacksam om ni kan svara på våra frågor / Anna

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt


Svar:

Hej Anna. Ni har gjort helt rätt som har upprättat fullmakter till varandra. På så sätt kan ni, beroende på hur fullmakterna är utformade, företräda varandra i vardagen. En vanlig fullmakt gäller dessutom här och nu, om inte något annat angetts i fullmakten.

Emellertid gäller inte en vanlig fullmakt den dag som ni inte längre kan hantera era personliga angelägenheter. Låt säga att din make blir allvarligt sjuk och inte längre kan hantera sina personliga angelägenheter. I samma stund upphör den vanliga fullmakten att gälla vilket innebär att du inte längre kan företräda din make med stöd av fullmakten.

Det är i den situationen som framtidsfullmakten ”träder in”. En framtidsfullmakt börjar att gälla när den som utfärdat fullmakten inte längre kan hantera sina personliga angelägenheter. Enkelt förklarat tar en framtidsfullmakt ”över” när den vanliga fullmakten upphör att gälla.

Ni bör därför även upprätta två framtidsfullmakter där ni kan företräda varandra. Samtidigt ska ni behålla de vanliga fullmakterna. På så sätt har ni täckt upp i princip samtliga situationer och kan företräda varandra oavsett vad som händer.

Tänk på att en framtidsfullmakt är ett komplicerat juridiskt dokument. Det är viktigt att framtidsfullmakten blir korrekt utformat och att den anpassas till just er situation. Vi rekommenderar därför att ni anlitar en jurist för att skriva er framtidsfullmakt. Då kan ni vara säkra på att den kommer att vara giltig den dag som den ska träda i kraft.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva din framtidsfullmakt?

Ska du skriva en framtidsfullmakt och vill vara säker på att den blir korrekt utformad kan en av våra jurister upprätta din framtidsfullmakt. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp av skriva framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

Frågor & Svar om framtidsfullmakter