Vad är ett samboavtal?

Behöver du prata med en jurist? Just nu erbjuder vi 10 minuters fri rådgivning via vår chatt.

Idag finns vi på plats i chatten till kl 20.00!

Fråga:

Hej, jag och min pojkvän ska flytta ihop. Vi ska köpa en ny lägenhet tillsammans och vi undrar om vi borde skriva ett samboavtal mellan oss. Men vi förstår inte riktigt vad ett samboavtal är för något och vad vi ska skriva i ett samboavtal. Jättetacksam om ni kan förklara för oss. / Tine

ett par som ska skriva ett samboavtal

Svar:

Hej Tine och tack för din fråga.

Enkelt förklarat är ett samboavtal ett avtal mellan två sambor, eller två blivande sambor, där de kommer överens om att bodelning enligt sambolagen inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i en bodelning om samborna separerar.

Vi har inte tillräckliga uppgifter för att bedöma er situation men vi ska försöka förklara med ett exempel hur ett samboavtal kan användas mellan dig och din pojkvän.

Bestämmer ni er för att bli sambor och väljer ut en bostadsrätt som ni ska bo tillsammans i, blir bostadsrätten samboegendom. Det innebär att om förhållandet tar slut så har ni enligt sambolagens bodelningsregler rätt till hälften vardera av värdet på bostadsrätten. Det har inte någon betydelse vem av er som har betalt för bostadsrätten eller vem av er som är ägare. Även om du är ensam ägare och själv har betalt för bostadsrätten har din pojkvän rätt till hälften av bostadsrättens värde vid en separation.

Vill ni undvika denna situation kan ni skriva ett samboavtal. I ett samboavtal kan ni komma överens om att sambolagens bodelningsregler överhuvudtaget inte ska vara tillämpliga på ert förhållande eller att det endast är bostadsrätten som inte ska omfattas av reglerna.

Ett samboavtal kan även komma till nytta om ni båda blir ägare till bostadsrätten men betalar olika belopp. Det är t ex vanligt att två sambor, ofta av ekonomiska skäl, betalar olika mycket i handpenning vid köp av en bostad. Genom att ingå ett samboavtal – och samtidigt upprätta ett skuldebrev på ett visst sätt  – är det möjligt att skapa en ekonomiskt rättvis situation mellan er. Skulle ni senare separera kommer den av er som betalt mer i handpenning att kompenseras för detta.

Ett samboavtal kan även avse annan samboegendom som t ex möbler och annat lösöre. Ni kan t ex skriva ett samboavtal som omfattar en viss soffgrupp, en viss köksmaskin eller liknande.

Vi hoppas att vi har lyckats att besvara din fråga och att du nu bättre förstår vad ett samboavtal är för något, och hur du och din pojkvän kan använda er av ett samboavtal.

Ska ni skriva ett samboavtal bör ni inte göra det på egen hand. Ett felaktigt utformat samboavtal kan får förödande och mycket kostsamma konsekvenser. Tveka inte att återkomma till oss så kan en av våra skickliga familjerättsjurister gå igenom er situation och därefter upprätta ett professionellt samboavtal som är anpassat till just er situation.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Bli kontaktad av en jurist

Vill du komma i kontakt med en jurist kan du skicka ett meddelande till oss. Förklara kortfattat vad du undrar över, eller vad du behöver hjälp med, så återkommer vi till dig inom kort.
Ditt namn*