Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Vad innebär ett äktenskapsförord?

Fråga

Hej, jag ska gifta mig till sommaren och jag och undrar vad ett äktenskapsförord innebär. Min fru propsar på att vi måste skriva ett äktenskapsförord innan vi gifter oss. Jag har inte riktigt klart för mig vad det innebär att skriva ett äktenskapsförord och vill veta vad jag gör innan jag går med på det.

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Vi har ganska olika ekonomi. Vi har båda utbildning och tjänar bra även om hon tjänar något mer än vad jag gör. Hon har mycket mer pengar sparade än vad jag har och hon har dessutom en sommarstuga som hon köpte för ett antal år sedan innan vi blev tillsammans.

Tacksam om ni kunde förklara vad ett äktenskapsförord innebär för mig och om jag bör går med på att skriva ett äktenskapsförord. / GG

SVAR

Hej GG, det finns en rad artiklar här på Juridex.se om du vill lära dig mer om äktenskapsförord och verkligen förstå vad det innebär att ingå ett äktenskapsförord. Vi kommer att tipsa om ett par av dessa artiklar i slutet av detta svar men kommer dessförinnan att redogöra för de grundläggande reglerna avseende äktenskapsförord och vad det innebär att skriva ett äktenskapsförord.

Enkelt förklarat innebär ett äktenskapsförord att två makar, eller blivande makar, skriver ett avtal (äktenskapsförord) där de kommer överens om att all eller viss egendom som någon av dem äger ska vara enskild egendom. Att egendom är enskild egendom medför att den inte kommer att ingå i en bodelning om makarna skiljer sig eller någon av dem avlider.

Vad ett äktenskapsförord kommer att innebära för din del beror på hur äktenskapsförordet är utformat. Även om äktenskapsförord ofta har likartade formuleringar är varje äktenskapsförord unikt och anpassat för en viss situation.

För att du ska förstå vad äktenskapsförordet kan innebära för dig är det kanske enklast att först förklara vad som gäller om ni inte skriver ett äktenskapsförord.

Skriver ni inte ett äktenskapsförord och ni senare skiljer er ska ni enligt huvudregeln vid bodelningen efter skilsmässan dela upp er egendom så att ni får hälften vardera. Detta kommer bl a att innebära att din blivande hustrus besparingar och hennes sommarstuga kommer att ingå i bodelningen och därmed ska delas mellan er.

Det är sannolikt inte en alltför vild gissning att det äktenskapsförord som din hustru vill att du skriver under innebär att i vart fall hennes sommarstuga och hennes besparingar ska vara enskild egendom och därmed inte ingå i en eventuell bodelning. Det är även möjligt att äktenskapsförordet innebär att all er respektive egendom ska vara enskild egendom. Granska därför äktenskapsförordet noggrant så att du är väl införstådd med vad du skriver under och vad äktenskapsförordet innebär för din del.

Om du ska skriva under äktenskapsförordet är något som du själv måste avgöra. Det är en sak mellan dig och din blivande maka. Rent krasst finns det inte några regler som innebär att du måste ingå ett äktenskapsförord. Å andra sidan finns det inte heller några regler som innebär att din blivande maka måste gifta sig med dig, Hon kan fritt välja att annulera vigseln om du inte skriver under äktenskapsförordet.

Vill du lära dig mer om äktenskapsförord kan du finna samtliga artiklar som handlar om äktenskapsförord via följande länk: Artiklar om äktenskapsförord

Du kan även använda dig av sökfunktionen här på webbplatsen för att hitta ytterligare artiklar och information om äktenskapsförord och vad det innebär.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vill du ha hjälp med att skriva ert äktenskapsförord?

Ska ni skriva ett äktenskapsförord och vill vara säkra på att det blir korrekt utformat kan en av våra jurister upprätta ert äktenskapsförord. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp att skriva äktenskapsförord

Artiklar om äktenskapsförord

Frågor & Svar om äktenskapsförord