Vad innebär ett äktenskapsförord?

Hej, jag ska gifta mig till sommaren och jag och undrar vad ett äktenskapsförord innebär. Min fru propsar på att vi måste skriva ett äktenskapsförord innan vi gifter oss. Jag har inte riktigt klart för mig vad det innebär att skriva ett äktenskapsförord och vill veta vad jag gör innan jag går med på det.

jurister som skriver äktenskapsförord

Vi har ganska olika ekonomi. Vi har båda utbildning och tjänar bra även om hon tjänar något mer än vad jag gör. Hon har mycket mer pengar sparade än vad jag har och hon har dessutom en sommarstuga som hon köpte för ett antal år sedan innan vi blev tillsammans.

Tacksam om ni kunde förklara vad ett äktenskapsförord innebär för mig och om jag bör går med på att skriva ett äktenskapsförord.

GG

SVAR

Hej GG, det finns en rad artiklar här på Juridex.se om du vill lära dig mer om äktenskapsförord och verkligen förstå vad det innebär att ingå ett äktenskapsförord. Vi kommer att tipsa om ett par av dessa artiklar i slutet av detta svar men kommer dessförinnan att redogöra för de grundläggande reglerna avseende äktenskapsförord och vad det innebär att skriva ett äktenskapsförord.

Enkelt förklarat innebär ett äktenskapsförord att två makar, eller blivande makar, skriver ett avtal (äktenskapsförord) där de kommer överens om att all eller viss egendom som någon av dem äger ska vara enskild egendom. Att egendom är enskild egendom medför att den inte kommer att ingå i en bodelning om makarna skiljer sig eller någon av dem avlider.

Vad ett äktenskapsförord kommer att innebära för din del beror på hur äktenskapsförordet är utformat. Även om äktenskapsförord ofta har likartade formuleringar är varje äktenskapsförord unikt och anpassat för en viss situation.

För att du ska förstå vad äktenskapsförordet kan innebära för dig är det kanske enklast att första förklara vad som gäller om ni inte skriver ett äktenskapsförord.

Skriver ni inte ett äktenskapsförord och ni senare skiljer er ska ni enligt huvudregeln vid bodelningen efter skilsmässan dela upp er egendom så att ni får hälften vardera. Detta kommer bl a att innebära att din blivande hustrus besparingar och hennes sommarstuga kommer att ingå i bodelningen och därmed ska delas mellan er.

Det är sannolikt inte en alltför vild gissning att det äktenskapsförord som din hustru vill att du skriver under innebär att i vart fall hennes sommarstuga och hennes besparingar ska vara enskild egendom och därmed inte ingå i en eventuell bodelning. Det är även möjligt att äktenskapsförordet innebär att all er respektive egendom ska vara enskild egendom. Granska därför äktenskapsförordet noggrant så att du är väl införstådd med vad du skriver under och vad äktenskapsförordet innebär för din del.

Om du ska skriva under äktenskapsförordet är något som du själv måste avgöra. Det är en sak mellan dig och din blivande maka. Rent krasst finns det inte några regler som innebär att du måste ingå ett äktenskapsförord. Å andra sidan finns det inte heller några regler som innebär att din blivande maka måste gifta sig med dig, Hon kan fritt välja att annulera vigseln om du inte skriver under äktenskapsförordet.

Vill du lära dig mer om äktenskapsförord kan du finna samtliga artiklar som handlar om äktenskapsförord via följande länk: Artiklar om äktenskapsförord

Du kan även använda dig av sökfunktionen här på webbplatsen för att hitta ytterligare artiklar och information om äktenskapsförord och vad det innebär.

Med vänlig hälsning

Juridex.se

Varukorg

Mallar för äktenskapsförord

Andra artiklar om äktenskapsförord

 • 6 skäl till att ditt äktenskapsförord är ogiltigt

  6 skäl till att ditt äktenskapsförord är ogiltigt

  En stor andel av de äktenskapsförord som skickas till oss för granskning är felaktiga. I de flesta fall är det makarna som själva har skrivit sitt äktenskapsförord. Detta i tron att äktenskapsförord är ett “enkelt” juridiskt dokument vilket vem som helst kan upprätta. Det är inte heller ovanligt att makarna …Läs mer »
 • Checklista för äktenskapsförord

  Checklista för äktenskapsförord

  De flesta advokater och andra jurister använder sig av mallar och olika typer av checklistor när de ska upprätta juridiska dokument. Detta gäller oavsett om de ska upprätta till exempel ett testamente, ett samboavtal eller ett äktenskapsförord. En mall såväl underlättar som påskyndar arbetet. En checklista säkerställer att man inte …Läs mer »
 • Skydda ditt företag genom att skriva ett äktenskapsförord

  Skydda ditt företag genom att skriva ett äktenskapsförord

  Driver du företag och gifter dig blir företaget giftorättsgods och ingår i en bodelning. I denna artikel får du veta hur du gör företaget till enskild egendom genom äktenskapsförordLäs mer »
 • Mallar för äktenskapsförord

  Mallar för äktenskapsförord

  När man ska skriva ett äktenskapsförord kan det ofta vara en god idé att använda sig av en dokumentmall. En väl utformad mall såväl förenklar som påskyndar arbetet med att skriva ett äktenskapsförord. Dokumentmallar är dessutom något som används av de flesta advokater och andra jurister som i sitt dagliga …Läs mer »
 • Äktenskapsförord vid dödsfall – Vad gäller när en make avlider?

  Äktenskapsförord vid dödsfall – Vad gäller när en make avlider?

  VI förklarar vad som gäller när en av makarna i ett äktenskaps avlider och makarna har skrivit ett äktenskapsförord. Genom ett par enkla exempel får du snabbt en god överblick över de praktiska följderna av ett äktenskapsförord i samband med att en av makarna avlider.Läs mer »

Sök efter det juridiska dokument som du behöver