Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

Vi får ofta frågor om vad det kostar att skriva en framtidsfullmakt. Svaret är oftast — det beror på. Priset för en framtidsfullmakt beror bland annat på hur omfattande fullmakten ska vara och framförallt hur du har tänkt att upprätta fullmakten. Ska du anlita en advokat eller annan jurist för att skriva framtidsfullmakten? Eller ska du använda dig av en onlinetjänst? Eller kanske skriva framtidsfullmakten på egen hand med hjälp av en dokumentmall? Hur du väljer att upprätta framtidsfullmakten är avgörande för hur mycket det kommer att kosta dig.

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt


Vi ska i denna artikel gå igenom de olika alternativen som du har när du ska upprätta en framtidsfullmakt — och självfallet kostnaden för de olika alternativen. I det följande kommer vi att gå igenom de olika alternativen var för sig, förklara vad de innebär och ange ett ungefärligt prisintervall. På så sätt bör du få en god bild över vilka alternativ som står till buds.

Allmänt om framtidsfullmakt

Tyvärr råder det en missuppfattning om att en framtidsfullmakt är ett enkelt juridiskt dokument. Många tror att en framtidsfullmakt är inte mer komplicerad än en vanlig fullmakt för att till exempel hämta ut ett paket på posten. Inget kunde vara mer felaktigt. En framtidsfullmakt är ett komplext juridiskt dokument. För att kunna upprätta en korrekt utformad framtidsfullmakt, som dessutom fyller sitt syfte, bör man ha såväl goda juridiska kunskaper som erfarenhet av att upprätta den här typen av juridiska dokument.

Är framtidsfullmakten felaktigt utformad och inte gällande är det enda alternativet att begära att en god man utses. Detta innebär att en helt okänd person kan utses och den personen ska erhålla betalning för sitt arbete som god man. Lägg till detta att handläggningstiden för att utse en god man i många kommuner är mycket lång. En felaktigt utformad framtidsfullmakt kan få långtgående och kostsamma följder. 

Dokumentmallar för framtidsfullmakter (300 kronor – 800 kronor)

Ska du skriva en framtidsfullmakt med stöd av en dokumentmall är det viktigt att du använder dig av en professionellt utformad mall. Du ska inte i något fall använda dig av de olika gratismallar för framtidsfullmakter som florerar runtom på Internet. De flesta av dessa mallar är, milt uttryckt, katastrofalt utformade och dessa mallar kommer endast att orsaka bekymmer för omgivningen den dag som framtidsfullmakten ska träda i kraft. Och vid den tidpunkten är det för sent att göra några ändringar.

Person som använt sig av en gratis mall för framtidsfullmakt
Använd dig inte av någon av alla de gratis mallar för framtidsfullmakter som finns runtom på Internet. De flesta av dessa mallar är mycket undermåligt utformade. En felaktigt utformad mall för en framtidsfullmakt kan leda till stora bekymmer, framförallt för omgivningen.

Använd dig i stället av en etablerad leverantör av dokumentmallar inom det juridiska området. Kontrollera dessutom att det är en heltäckande mall som tar upp samtliga områden vilka bör regleras i en framtidsfullmakt som t ex fullmaktens omfattning, ersättare, rätt att ge gåvor, vad som sker om fullmaktsgivaren eller fullmaktshavaren avlider m m.

Kostnaden för en professionell dokumentmall för en framtidsfullmakt kan uppskattas till någonstans mellan 300 kronor och 800 kronor. Detta är ett klart rimligt belopp om mallen är professionellt utformad och det även finns någon form av kundtjänst eller support som kan hjälpa dig att fylla i mallen om du stöter på problem. 

Onlinetjänster för framtidsfullmakter (600 kronor – 1 500 kronor)

Ett prisvärt och intressant alternativ för att skriva en framtidsfullmakt, är att skriva framtidsfullmakten online där du kan välja någon av de olika onlinetjänster för upprättande av juridiska dokument som blivit allt vanligare. Enkelt förklarat svarar du på ett antal frågor online. Därefter upprättar en jurist, med utgångspunkt i dina svar, din framtidsfullmakt. I vissa fall är det inte en jurist som upprättar din framtidsfullmakt, i stället är det ett script eller en programvara som automatiskt skapar fullmakten, helt utan mänsklig inblandning.

Något som har blivit vanligare är att skriva sitt juridiska dokument, som t ex en framtidsfullmakt, online. På så sätt kan du skriva din framtidsfullmakt från hemmets lugna vrå samtidigt som du kan vara säker på att framtidsfullmakten blir korrekt utformad.

Denna typ av tjänster är definitivt något som du bör överväga när du ska skriva din framtidsfullmakt. I de fall där det är en jurist som upprättar din framtidsfullmakt får du de flesta fördelarna med att anlita en jurist, detta till ett pris som ligger avsevärt lägre än om du ska sammanträffa rent fysiskt med en jurist.

Priset för onlinetjänster där du kan skriva din framtidsfullmakt ligger i intervallet mellan 600 kronor och 1500 kronor. Väljer du någon av de etablerade aktörerna är denna typ av tjänster ett prisvärt och säkert alternativ där du erhåller en professionellt utformad framtidsfullmakt för en rimlig peng.

Anlita en jurist för att skriva en framtidsfullmakt (1 000 kronor – 8 000 kronor)

Att anlita en jurist när du ska skriva din framtidsfullmakt är det absolut bästa alternativet, i vart fall ur juridisk synvinkel. Anlitar du en jurist som är specialiserad på upprättande av framtidsfullmakter kan du vara säker på att du får en väl utformad fullmakt som kommer att fungera exakt som du vill den dag som du inte längre kan hantera dina personliga angelägenheter.

Problemet med att anlita en jurist är ofta kostnaden, det är som regel betydligt dyrare än alternativen i form av en dokumentmall eller en onlinetjänst. Har du de ekonomiska möjligheterna bör du anlita en jurist. Anser du dig inte ha de ekonomiska möjligheterna kanske du ändå ska läsa vidare. Det är kanske inte så dyrt som du tror att det är.

Den absolut bästa lösningen när du ska upprätta en framtidsfullmakt är att du anlitar en jurist som skriver din framtidsfullmakt. Det behöver faktiskt inte blir så dyrt som du kanske tror. Idag är det möligt att anlita en jurist online vilket gör det möjligt att anlita en jurist till rimliga priser.

Kostnaden för att anlita en advokat eller annan jurist för att skriva din framtidsfullmakt varierar kraftigt. Ska du anlita en jurist på en större ort och även sammanträffa med juristen på hens kontor kommer priset sannolikt att ligga någonstans mellan 3 000 kronor och 8 000 kronor.

Emellertid finns det idag även möjlighet att anlita en jurist online för att upprätta en framtidsfullmakt. Det finns en rad olika varianter i form av möten via Skype och Zoom eller lösningar per e-post eller chattfunktioner. Många av dessa tjänster är mycket bra och ligger dessutom på en attraktiv prisnivå. Priset för att anlita en jurist online för att skriva din framtidsfullmakt ligger oftast någonstans mellan 1 000 kronor och 3 000 kronor.

Vilket är det bästa och mest prisvärda alternativet för just dig?

Förhoppningsvis har sammanställningen gett dig några idéer om de olika alternativ och prisbilder som du har att välja mellan när du ska upprätta en framtidsfullmakt. Vilket av dem som är det bästa alternativet för just dig kan endast du avgöra.

Har du möjlighet bör du anlita en jurist som skriver din framtidsfullmakt. Det är dessutom mindre kostsamt än vad du tror, i vart fall om du anlitar en jurist online. Men som ofta i livet är det plånboken som styr. Har du inte de ekonomiska möjligheterna att anlita en jurist kan förhoppningsvis en onlinetjänst eller en dokumentmall vara ett alternativ som bättre passar din plånbok när du ska upprätta din framtidsfullmakt.

Vill du ha hjälp med att skriva din framtidsfullmakt?

Ska du skriva en framtidsfullmakt och vill vara säker på att den blir korrekt utformad kan en av våra jurister upprätta din framtidsfullmakt. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjejurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp av skriva framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

Frågor & Svar om framtidsfullmakter