Dokumentmall Äktenskapsförord – Före äktenskapet » Fri text

Bild på grundmall för äktenskapsförord som ingås innan makarna gifter sig

229 kr

Mall för äktenskapsförord mellan blivande makar som vill ingå äktenskapsförord innan de gifter sig. Mallen är en grundmall vilket innebär att de blivande makarna själva fritt kan formulera sin överenskommelse om vilken egendom som ska vara enskild egendom, vad som gäller för avkastning av enskild egendom m m.

När du laddar ner denna dokumentmall får du även en mall för begäran om registrering av äktenskapsförordet samt en skriftlig handledning som i detalj förklarar hur du gör för att snabbt och enkelt registrera äktenskapsförordet.

MallSupport ingår när du köper denna mall.

Detaljerad Mallbeskrivning

Denna dokumentmall för äktenskapsförord är avsedd för ett par som vill skriva ett äktenskapsförord innan de gifter. Så länge du följer reglerna i äktenskapsbalken kan du själv fritt formulera makarnas överenskommelse om vilken egendom som ska vara enskild egendom. Makarna kan t ex komma överens om att all egendom eller endast särskilt angiven egendom, som t ex en fastighet, en viss möbel eller liknande ska vara enskild egendom.

Du kan även själv formulera vad som gäller för avkastning som t ex ränta och vad som gäller för egendom som ”träder istället” för den enskilda egendomen, d v s när enskild egendom säljs.

Vill du inte själv formulera överenskommelsen kan du titta närmare på några av våra andra mallar för äktenskapsförord. Dessa mallar har färdiga formuleringar för specifika situationer. T ex finns det särskilda mallar om makarna önskar att endast viss egendom ska vara enskild och andra mallar som kan användas om makarna vill att all egendom ska vara enskild.

Tveka inte att kontakta oss om du är osäker på vilken mall som du ska välja. Vi hjälper dig att hitta rätt mall.

Översiktlig information om äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller blivande makar om att all eller viss egendom ska vara enskild egendom. Att egendom är enskild egendom får betydelse vid en bodelning om makarna skulle skilja sig eller någon av dem skulle avlida. Den egendom som är enskild egendom ingår inte i en bodelning.

Ofta ingår man äktenskapsförord för att någon av makarna vill skydda viss egendom, t ex arvegods eller liknande, från att ingå i en bodelning om makarna skulle skilja sig. En annan anledning är att det råder stor skillnad mellan makarnas privatekonomiska situation och den make som har en bättre situation vill skydda sin egendom från att ”dras in” i en skilsmässa. Skälen för att ingå ett äktenskapsförord är många och varje situation är unik.

Ett äktenskapsförord måste registreras för att vara gällande. Registrering av ett äktenskapsförord ska göras i Äktenskapsregistret vilket hanteras av skatteverket. Använder du dig av denna mall för äktenskapsförord medföljer ett adresserat brev med begäran om registrering av äktenskapsförordet samt en skriftlig handledning som i detalj förklarar hur du gör för att snabbt och enkelt registrera äktenskapsförordet.

Ett äktenskapsförord kan ingås såväl före som under ett äktenskap. Är personerna som ska ingå äktenskapsförordet redan gifta är denna dokumentmall inte lämplig. Motsvarande för personer som redan är gifta finner du här:
Grundmall för äktenskapsförord som ingås mellan två personer som är gifta

Vem är mallen avsedd för?

Denna mall för äktenskapsförord är avsedd för ett par som vill ingå ett äktenskapsförord innan de gifter sig. Under förutsättning att paret registrerar äktenskapsförordet innan de gifter sig blir äktenskapsförordet gällande den dag som de gifter sig.

Denna dokumentmall innehåller inte någon text vad avser själva förordnandet i äktenskapsförordet. Så länge du följer reglerna i äktenskapsbalken avseende äktenskapsförord kan du fritt formulera denna del av äktenskapsförordet.

Är du osäker på hur du ska formulera dig kan du titta närmare på några av våra andra mallar för äktenskapsförord. Hittar du inte någon mall som passar din situation eller du känner dig osäker på vilken mall som är lämplig för din situation är du välkommen att kontakta oss.

Så här använder du dokumentmallen Mall äktenskapsförord

I samma sekund som du gör din beställning får du ett e-postmeddelande. I det e-postmeddelandet finns det en länk som du ska klicka på. När du klickar på länken kommer mallen för äktenskapsförord och övriga dokument att laddas ner till din dator.

Du får dokumentmallen i såväl Word- som pdf-format och du kan själva välja vilket av formaten som du vill använda dig av. Word-dokumentet öppnar du enkelt i ditt ordbehandlingsprogram och pfd-dokumentet kan du öppna med ett pdf-program som t ex Acrobat Reader.

När du väl öppnat dokumentmallen kan du fritt – så länge du följer reglerna i äktenskapsbalken – fritt fylla i makarnas uppgifter och deras överenskommelse om vilken egendom som ska vara enskild och därmed inte ingå i en framtida bodelning. Därefter skriver du ut dokumentet varefter makarna undertecknar äktenskapsförordet och skickar in det till Äktenskapsregistret för registrering.

Du kan även skriva ut dokumentmallen utan att fylla i några uppgifter och därefter fylla i uppgifterna jämte makarnas överenskommelse för ”hand”, d v s med en penna. Du avgör själv vilken av metoderna som du föredrar.

Att tänka på när man skriver ett äktenskapsförord med hjälp av en mall

En dokumentmall kan aldrig ersätta den juridiska kunskap och erfarenhet som en skicklig jurist har. Är du det minsta osäker på om du bör ingå ett äktenskapsförord eller hur äktenskapsförordet ska utformas är rådet att du anlitar en jurist för att upprätta äktenskapsförordet.

Lär dig mer om äktenskapsförord

Vill du lära dig mer om äktenskapsförord finns det ett stort antal artiklar här på Juridex.se som handlar om just äktenskapsförord. Vill du läsa den lagtext som reglerar äktenskapsförord finns dessa regler i 7 kap äktenskapsbalken.

Sök efter juridiskt dokument

 

Kvinna som är glad för att hennes dokumentmall levereras snabbt
Bild på MallSupport
Chat Button

Vad några av våra kunder säger

Ett stort tack för er hjälp med att skriva vårt äktenskapsförord. Supertrevlig kundtjänst, vi fick snabba svar på alla våra frågor och vi fick även tips om bestämmelser som vi inte alls hade tänkt  på själva. Vi är supernöjda! 

/Emma och Nathan

Jag är mycket nöjd med den hjälp som jag fick med att skriva en framtidsfullmakt. Jag visste inte alls vilka möjligheter jag hade men med hjälp av er kundtjänst fick jag en framtidsfullmakt som innehöll allt som jag önskade och lite till. 🙂 Mycket stort tack för er hjälp.  

/Birgitta

Vi kan varmt rekommendera era tjänster. Vi skulle skriva ett testamente men blev osäkra på hur vi skulle skriva avseende ett särkullbarn. Med hjälp av er support hittade vi en lösning som gjorde att vi kunde behandla alla barnen rättvist. Verkligen nöjda!

/Monica och Bengt