Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Var i sambolagen står det om samboavtal?

Fråga:

Hej, vi ska skriva ett samboavtal och jag tänkte lära mig lite om reglerna om samboavtal. Men när jag söker i lagtexten kan jag inte ens hitta ordet samboavtal. Inte ens i sambolagen kan jag hitta några paragrafer som handlar om samboavtal. Var hittar jag reglerna om samboavtal? / Justus

ett par som ska skriva ett samboavtal


Svar:

Hej Justus.

Det är förståeligt att du inte hittat några bestämmelser om du söker efter ordet “samboavtal”. Detta är nämligen en term som inte används i lagtexten, vare sig i sambolagen eller någon annan lagtext. Bestämmelserna avseende samboavtal hittar du i 9 § sambolagen. Denna bestämmelse har följande lydelse:

9 §  Sambor eller blivande sambor får avtala om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte skall ingå i bodelningen. Genom ett nytt avtal får de ändra vad som tidigare överenskommits.


Avtalet skall upprättas skriftligen och undertecknas av samborna eller de blivande samborna. Detta gäller även om någon av dem är underårig eller om avtalet avser egendom som till någon del omfattas av förvaltarskap enligt föräldrabalken. I så fall skall dock förmyndarens eller förvaltarens skriftliga medgivande inhämtas.


Om ett villkor i avtalet är oskäligt med hänsyn till avtalets innehåll, omständigheterna vid avtalets tillkomst, senare inträffade förhållanden och omständigheterna i övrigt, får det jämkas eller lämnas utan avseende vid bodelningen.

Som du ser används inte termen samboavtal, i stället använder man sig endast av termen “avtal”. Med avtal i detta sammanhang avses den typ av avtal som i dagligt språkbruk, även av jurister, benämns som samboavtal.

Vill du lära dig mer om reglerna avseende samboavtal är det därför sambolagens bestämmelser, särskilt dess 9 §, som du ska läsa.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Behöver du hjälp av en jurist?

Behöver du hjälp av en jurist är du välkommen att kontakta oss så ska vi se vad vi kan göra för dig. Beskriv vad du behöver hjälp med i kontaktfältet här nedanför så återkommer vi till dig så snart vi har tagit del av ditt meddelande.
Ditt namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner om hjälp med att skriva samboavtal

Artiklar om sambor