Bodelning utan äktenskapsförord, hur ska det göras?

Behöver du prata med en jurist? Just nu erbjuder vi 10 minuters fri rådgivning via vår chatt.

Fråga:

Vi har varit gifta i snart åtta år och har bestämt oss för att ansöka om skilsmässa. Vi har inte några barn och vi har inte heller skrivit något äktenskapsförord. Ingen av oss har någon enskild egendom. Våra tillgångar består av ett hus som vi äger tillsammans, bankkonton, värdepappersfonder, två bilar och alla möbler och annat som finns i huset. Hur ska våra tillgångar fördelas i bodelningen? / Mvh Maria

Svar:

Hej Maria. Eftersom ni inte har skrivit ett äktenskapsförord, och ingen av er har enskild egendom genom arv eller gåva, ska i princip all egendom som ni äger ingå i bodelningen. Med undantag för vissa personliga tillhörigheter som t ex smycken och liknande, ska all egendom som någon av er äger den dag som ansökan om skilsmässa kommer in till domstolen ingå i bodelningen.

Rent praktiskt lägger ni samman värdet av all egendom, efter avdrag för skulder, som ni äger. Därefter får ni vardera hälften av detta värde. När detta väl är gjort kommer ni överens om vem av er som ska få vilken egendom på sin lott. När ni har kommit överens upprättar ni och undertecknar ett skriftligt bodelningsavtal där det framgår vem av er som ska ha vilken egendom.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Bli kontaktad av en jurist

Vill du komma i kontakt med en jurist kan du skicka ett meddelande till oss. Förklara kortfattat vad du undrar över, eller vad du behöver hjälp med, så återkommer vi till dig inom kort.
Ditt namn*