Bodelning utan äktenskapsförord, hur ska det göras?

Fråga:

Vi har varit gifta i snart åtta år och har bestämt oss för att ansöka om skilsmässa. Vi har inte några barn och vi har inte heller skrivit något äktenskapsförord. Ingen av oss har någon enskild egendom. Våra tillgångar består av ett hus som vi äger tillsammans, bankkonton, värdepappersfonder, två bilar och alla möbler och annat som finns i huset. Hur ska våra tillgångar fördelas i bodelningen? / Mvh Maria

Svar:

Hej Maria. Eftersom ni inte har skrivit ett äktenskapsförord, och ingen av er har enskild egendom genom arv eller gåva, ska i princip all egendom som ni äger ingå i bodelningen. Med undantag för vissa personliga tillhörigheter som t ex smycken och liknande, ska all egendom som någon av er äger den dag som ansökan om skilsmässa kommer in till domstolen ingå i bodelningen.

Rent praktiskt lägger ni samman värdet av all egendom, efter avdrag för skulder, som ni äger. Därefter får ni vardera hälften av detta värde. När detta väl är gjort kommer ni överens om vem av er som ska få vilken egendom på sin lott. När ni har kommit överens upprättar ni och undertecknar ett skriftligt bodelningsavtal där det framgår vem av er som ska ha vilken egendom.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Lämna en kommentar

Här nedanför kan du lämna en kommentar till artikeln och du kan även dela med dig av dina erfarenheter samt ge tips och råd till andra besökare om du så önskar.

Du kan även ställa en fråga men det kan ibland ta några dagar innan vi svarar. Vill du ha ett snabbt svar på din fråga rekommenderar vi att du använder dig av vår chatt eller skickar ett meddelande direkt till oss via vår kontaktsida.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Varukorg

Mikrojuridik

Frågor & svar om bodelning mellan makar