Vem har rätt till husdjur som t ex en katt eller en hund vid en skilsmässa?

Ett inte helt ovanligt problem i samband med en skilsmässa är vem som har rätt till ett husdjur som t ex en hund eller en katt. I äktenskapsbalken, som är den lag vilken reglerar hur egendom ska fördelas i samband med en skilsmässa, finns inte några särskilda regler för husdjur. Ur juridisk synvinkel är husdjur i bodelning till följd av en skilsmässa att betrakta som lös egendom. Samma regler därför för husdjur som t ex möbler, bilar etc.

ett par som ska skriva ett äktenskapsförord


Ett husdjur ska därför ingå i den bodelning som makarna är skyldiga att göra i samband med en skilsmässa.

Enligt bodelningsreglerna har en make som är ägare till viss egendom rätt att på sin lott i bodelningen i första hand få tilldelat sig sin egen egendom. Även om ett husdjur ingår i bodelningen kan den make som är ägare till husdjuret begära att få husdjuret på sin lott i bodelningen. Värdet av husdjuret räknas därvid av på ägarens lott i bodelningen.

En inte helt ovanligt situation är att båda makarna bidragit till förvärvet och att husdjuret därför ägs av dem båda. De är därmed samägare till egendomen. I denna situation är det upp till makarna att komma överens om vem som ska behålla husdjuret. Lyckas inte makarna komma överens har makarna möjlighet att begära att en bodelningsförrättare utses varefter det är upp till bodelningsförrättaren att avgöra vem som ska få behålla husdjuret. Kostnaden för bodelningsförrättaren betalas av makarna.

Lämna en kommentar

Här nedanför kan du lämna en kommentar till artikeln och du kan även dela med dig av dina erfarenheter samt ge tips och råd till andra besökare om du så önskar.

Du kan även ställa en fråga men det kan ibland ta några dagar innan vi svarar. Vill du ha ett snabbt svar på din fråga rekommenderar vi att du använder dig av vår chatt eller skickar ett meddelande direkt till oss via vår kontaktsida.

3 Kommentarer

 1. Selma Samros

  Hej jag skulle behöva lite hjälp med en fråga som jag hade. Det är nämligen så här att jag köpte en hund och hunden står på mitt namn och det är jag som är ägaren enligt försäkringen då alla hennes kostnader står jag för.
  Mitt ex lurade till sig och ställde upp som hundvakt. Nu är det så att mitt ex vägrar lämna tillbaka min hund och vi har aldrig varit sambo eller särbo och inte haft våra namn på en och samma adress. Så egentligen har han inget med min husdjur och göra. Har blandat in polisen i detta men dem är dumma nog och vet inte vad för beslut det skall tas. Så jag skulle behöva lite juridisk hjälp och råd. Skulle verkligen uppskatta det oerhört mycket. / Selma Samros

  Svara
  • Juridex

   Hej Selma.

   Utgångspunkten i en situation som den Du har hamnat i är att det inte är någon skillnad mellan en hund och t ex ett piano. Enligt Dina uppgifter är det Du som erlagt betalning för hunden, den står i Ditt namn och Du har även stått för alla kostnader. Det har inte heller något i Dina uppgifter som ens antyder att Ditt ex skulle ha blivit delägare i hunden på något annat sätt (t ex genom att ni gemensamt beslutat att köpa hunden och han skulle betala Dig senare eller något liknande).

   Med utgångspunkt i Dina uppgifter är det Din hund och Du har självfallet rätt till hunden och det är även Du som bestämmer var hunden ska befinna sig. Problemet är – som ofta – att det är skillnad på att ha rätt och att få rätt.

   Du har tydligen redan gjort en polisanmälan men gissningsvis kommer den inte att leda någon vart. Vad som återstår för Dig är att väcka talan vid domstol om att Du har bättre rätt till hunden. Det är även möjligt att Du skulle kunna vända Dig till Kronfogdemyndigheten och begära s k “handräckning”. Problemet med Kronfogdemyndigheten är att om Ditt ex bestrider Din begäran om handräckning kommer ni ändock att hänvisas till tingsrätten varefter det är domstolen som avgör vem som har rätt till hunden.

   Den situation som Du har hamnat i är allt annan än enkel och Du får sannolikt svårt om Du inte tar hjälp av en advokat eller annan jurist. Förhoppningsvis kan ett brev till Ditt ex från en advokat med hot om stämning leda till att han inser allvaret och i vart fall försöker att finna en lösning på den uppkomna situationen.

   Tyvärr kan vi inte bistå Dig mer än så men förhoppningsvis har Du erhållit lite hjälp “på vägen”.

   /Mvh Juridex

   Svara
 2. Timo Johansson

  Jag och mitt ex har en hund. Hunden går på hunddagis. Denna kostnad står jag för, hon har betalat någon enstaka gång. Jag har gått utb med hunden. Jag hämtar och lämnar hunden på hunddagis varje dag exet har hämtat någon enstaka gång. Hunden är ca 5 år, den har gått på hunddagis sen den var 6 månader. Hunden köptes när vi var gifta och exet står som ägare på den. Jag har pratat med henne, om att skriva över hunden på mig, men hon vägrar. Nu undrar jag, Är detta grund för att kunna stämma henne eller få henne att skriva över hunden på mig. Eller hur gör jag för att få hunden????
  Tack på förhand.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Varukorg

Mikrojuridik

Frågor & svar om bodelning mellan makar