Testamentet är förfalskat – Vad kan jag göra?

4.8
(28)

Fråga:

Jag är övertygad om att min mammas testamente är förfalskat och behöver veta vad jag ska göra.

Kvinna som ska skriva ett testamente

Min mamma gick bort i slutet av sommaren. Därefter har det varit totalt kaos. Bara några veckor efter det att hon gått bort fick vi besked om att det fanns ett testamente i hennes lägenhet. Hon har aldrig sagt något om att hon skrivit ett testamente. Vi är två barn, jag och min syster, efter mamma. Enligt testamentet ska en kvinnlig bekant till henne och som har bott granne med min mamma ärva allt. Grannen har hjälpt min mamma med vissa saker som att ibland gå och handla och andra liknande saker. Hon har även vattnat blommorna och tagit hand om lägenheten när min mamma varit och hälsat på oss barn som bor i en annan stad. Hon har därför haft en egen nyckel till min mammas lägenhet.

Jag har fått en kopia av testamentet och tycker att det ser väldigt konstigt ut. Det är skrivet på ett sätt som inte låter som min mamma och hennes namnteckning ser inte ut som den brukar göra. Jag och min syster är helt övertygade om att det är grannen som skrivit testamentet och också skrivit under det. Vad kan vi göra? Ska vi gå till polisen? Har väninnan verkligen rätt till all min mammas saker även om testamentet är förfalskat?

SVAR

Ett testamente som är förfalskat är ogiltigt. En invändning om förfalskning är dessutom en s k stark invändning. Detta innebär i korthet att det är upp till väninnan/grannen att bevisa att testamentet inte är förfalskat när ni invänt att testamentet är förfalskat.

Ni bör inte sitta passiva och endast vänta. Rådet är att ni kontaktar en advokat som är specialiserad på just arvstvister. Visar det sig att testamentet inte är förfalskat är det möjligt att det finns andra grunder för att testamentet ska förklaras vara ogiltigt, t ex att testamentet inte uppfyller formkraven eller att er mamma blivit lurad att skriva testamentet. I dessa fall måste ni emellertid väcka talan inom klanderfristen för att testamentet ska bli ogiltigt.

En advokat kan dessutom bistå er med råd om hur ni bör göra om ni är säkra på att testamentet är förfalskat. I en sådan situation är det fullt möjligt att ni ska göra en polisanmälan och inför ett sådant beslut är det alltid en god idé att först konsultera en advokat eller annan jurist.

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.8 / 5. Antal omdömen: 28

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

Behöver du hjälp med att skriva ditt testamente Låt en jurist skriva ditt testamente Skriv ditt testamente online Skriv ditt testamente med en dokumentmall

Andra artiklar om arv och testamente

Frågor & Svar angående arv och testamente