Testamentet är förfalskat – Vad kan jag göra?

Jag är övertygad om att min mammas testamente är förfalskat och behöver veta vad jag ska göra.

Skriv testamente med hjälp av dokumentmall

Min mamma gick bort i slutet av sommaren. Därefter har det varit totalt kaos. Bara några veckor efter det att hon gått bort fick vi besked om att det fanns ett testamente i hennes lägenhet. Hon har aldrig sagt något om att hon skrivit ett testamente. Vi är två barn, jag och min syster, efter mamma. Enligt testamentet ska en kvinnlig bekant till henne och som har bott granne med min mamma ärva allt. Grannen har hjälpt min mamma med vissa saker som att ibland gå och handla och andra liknande saker. Hon har även vattnat blommorna och tagit hand om lägenheten när min mamma varit och hälsat på oss barn som bor i en annan stad. Hon har därför haft en egen nyckel till min mammas lägenhet.

Jag har fått en kopia av testamentet och tycker att det ser väldigt konstigt ut. Det är skrivet på ett sätt som inte låter som min mamma och hennes namnteckning ser inte ut som den brukar göra. Jag och min syster är helt övertygade om att det är grannen som skrivit testamentet och också skrivit under det. Vad kan vi göra? Ska vi gå till polisen? Har väninnan verkligen rätt till all min mammas saker även om testamentet är förfalskat?

SVAR

Ett testamente som är förfalskat är ogiltigt. En invändning om förfalskning är dessutom en s k stark invändning. Detta innebär i korthet att det är upp till väninnan/grannen att bevisa att testamentet inte är förfalskat när ni invänt att testamentet är förfalskat.

Ni bör inte sitta passiva och endast vänta. Rådet är att ni kontaktar en advokat som är specialiserad på just arvstvister. Visar det sig att testamentet inte är förfalskat är det möjligt att det finns andra grunder för att testamentet ska förklaras vara ogiltigt, t ex att testamentet inte uppfyller formkraven eller att er mamma blivit lurad att skriva testamentet. I dessa fall måste ni emellertid väcka talan inom klanderfristen för att testamentet ska bli ogiltigt.

En advokat kan dessutom bistå er med råd om hur ni bör göra om ni är säkra på att testamentet är förfalskat. I en sådan situation är det fullt möjligt att ni ska göra en polisanmälan och inför ett sådant beslut är det alltid en god idé att först konsultera en advokat eller annan jurist.

Varukorg

Andra artiklar om arv och testamente

 • Skriva testamente – Så här gör du

  Skriva testamente – Så här gör du

  Ska du skriva ett testamente och funderar du själv på att fatta pennan? Eller kanske ska du hjälpa en bekant att skriva sitt testamente? Då kan denna artikel vara till hjälp. Vi kommer att, punkt för punkt, gå igenom de olika delarna av ett testamente och vad du bör tänka …Läs mer »
 • Person som ska ärva har flyttat till ny adress – Behöver jag ändra i testamentet?

  Person som ska ärva har flyttat till ny adress – Behöver jag ändra i testamentet?

  Hej! För en tid sedan köpte jag en mall för testamente från er och upprättade ett testamente. I testamentet testamenterade jag min fastighet till en släkting och jag skrev hennes namn, personnummer och adress. Nu har hon flyttat till en ny adress. Måste jag ändra i testamentet? Kan jag gå …Läs mer »
 • Testamente och enskild egendom

  Testamente och enskild egendom

  De flesta av oss borde överväga att skriva ett testamente där vi anger att vår kvarlåtenskap ska ärvas av våra arvingar som enskild egendom. Att arvingarna ärver egendomen som enskild egendom innebär att denna inte kommer att ingå i en bodelning om arvingen skiljer sig eller avlider. Genom att skriva …Läs mer »
 • Testamentet är inte bevittnat – Är det giltigt?

  Testamentet är inte bevittnat – Är det giltigt?

  Min morbror avled mycket hastigt. När man skulle gå igenom hans lägenhet hittade man ett testamente där han gav bort allt sitt arv två av hans syskonbarn. Nu har det uppstått en diskussion om vad som gäller då en annan släkting påstår att testamentet är ogiltigt eftersom det inte är …Läs mer »
 • Vår mamma har testamenterat bort sitt arv till sin nye man. Vad kan vi göra?

  Vår mamma har testamenterat bort sitt arv till sin nye man. Vad kan vi göra?

  När min mamma dog visade det sig att hon skrivit ett testamente och i testamentet hade hon skrivit allt hon ägde skulle ärvas av sin nye man som inte är min pappa. Jag och min bror skulle därför inte ärva någonting överhuvudtaget efter vår mamma. Detta verkar vara hur konstigt …Läs mer »