Är det möjligt att skriva en framtidsfullmakt som är ställd till innehavaren?

4.8
(33)

Fråga:

Hej, är det möjligt att skriva en framtidsfullmakt som är ställd till innehavaren, t ex som ett innehavarskuldebrev? Det vill säga den som har framtidsfullmakten i sin hand är den person som har rätt att företräda mig. Jag tänkte skriva en framtidsfullmakt ställd till innehavaren (precis som ett skuldebrev) och lägga i min byrå och berätta för mina barn så kan det av mina barn som har tid att hjälpa mig om jag blir sjuk hämta fullmakten. /Bästa hälsningar, Gösta

Ett äldre par som ska skriva en framtidsfullmakt

Svar

Hej Gösta.

Enligt 5 § lag (2017:310) om framtidsfullmakter ska det av en framtidsfullmakt bl a framgå vem eller vilka som är fullmaktshavare. Detta innebär att det i framtidsfullmakten klart måste finnas angivet vem som är fullmaktshavare och därmed har rätt att företräda fullmaktsgivaren.

Är detta krav inte uppfyllt är framtidsfullmakten ogiltig. Detta krav innebär att det i en framtidsfullmakt inte är möjligt att ange framtidsfullmakten ska vara ställd till innehavaren eller liknande.

Om du önskar att alla barnen ska kunna företräda dig kan du ange detta i framtidsfullmakten. Du kan även upprätta en särskild framtidsfullmakt för vart och ett av barnen. Det är t o m möjligt för dig att ”dela upp” barnens möjligheter att företräda dig så att t ex ett barn kan företräda dig i ekonomiska angelägenheter, ett annat barn gentemot en viss myndighet osv.

Med vänlig hälsning / Juridex.se

Vad tyckte du om artikeln - var den till någon hjälp?

Klicka för att lämna ditt omdöme!

Medelomdöme: 4.8 / 5. Antal omdömen: 33

Ingen har lämnat sitt omdöme ännu. Bli först med att lämna ett omdöme!

Hjälp oss att göra denna artikel bättre!

Skriv gärna vad du tyckte var mindre bra med denna artikel och hur du tycker att vi kan förbättra den.

Varukorg

Annons

Hjälp med att skriva framtidsfullmakt En jurist kan skriva din framtidsfullmakt Skriva framtidsfullmakt online Dokumentmall för framtidsfullmakt

Artiklar om framtidsfullmakter

 • Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

  Vad kostar det att skriva en framtidsfullmakt?

  Vi får ofta frågor om vad det kostar att skriva en framtidsfullmakt. Svaret är oftast — det beror på. Priset för en framtidsfullmakt beror bland annat på hur omfattande fullmakten …Läs mer »
 • Förvaring av framtidsfullmakt

  Förvaring av framtidsfullmakt

  En framtidsfullmakt är endast gällande i original. Är originalfullmakten försvunnen räcker det inte att visa upp en kopia av framtidsfullmakten, en sådan är inte gällande. Det är därför viktigt att …Läs mer »
 • Framtidsfullmakt – Allt du behöver veta

  Framtidsfullmakt – Allt du behöver veta

  En framtidsfullmakt är en fullmakt som en person (fullmaktsgivaren) i förtid ger åt en annan person (fullmaktshavaren) att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon på grund av sjukdom, …Läs mer »

Frågor & Svar angående framtidsfullmakter