Behöver du anlita en jurist? Ring till oss på 08-525 180 60.

Kan jag skriva ett svenskt testamente när jag bor i Frankrike?

Fråga:

Hej, jag bor i Frankrike sedan ett par år. Mina barn bor i Sverige med sina familjer. Nu tänkte jag skriva ett testamente men undrar om det har någon betydelse att jag bor i Frankrike när jag skriver testamentet. Jag är svensk medborgare och mina barn bor i Sverige och vill att de ska dela på det som jag äger så att de alla får lika mycket och jag vill att arvet ska vara enskild egendom. Kan jag skriva ett testamente på detta sätt när jag bor i Frankrike. / Inger 

Kvinna som ska skriva ett testamente


Svar:

Hej Inger.  

Utgångspunkten är att om du har din hemvist i Frankrike när du avlider tillämpas fransk rätt på arvet efter dig. Detta följer av arvsförordningen som gäller i både Sverige och i Frankrike. Det innebär att ditt arv kommer att fördelas enligt franska regler och upprättar du ett testamente ska det bedömas enligt franska regler. Vad det innebär för dig kan vi tyvärr inte svara på då vi inte behärskar fransk rätt. Vill du få besked om vad som gäller enligt fransk rätt måste du anlita en familjerättsjurist som behärskar just fransk lagstiftning.  

Eftersom du är svensk medborgare är det emellertid möjligt för dig att göra ett så kallat lagval där du väljer att rätten till ditt arv i sin helhet ska styras av svensk lag. Gör du ett sådant lagval kommer ditt arv att fördelas enligt den svenska ärvdabalken och ditt testamente. I testamentet kan du skriva in att det som dina barn får i arv från dig ska vara deras enskilda egendom. Då kommer arvet inte att ingå i en bodelning om något av dina barn skulle skilja sig.  

Lagvalet gör du i ditt testamente. Rekommendationen är därför att du låter en familjerättsjurist upprätta ditt testamente. Det ska vara en jurist som är specialserad på svensk rätt i förening med internationell privaträtt. Då kan du vara säker på att testamentet och lagvalsklausulen blir korrekt utformade och därmed att arvet efter dig kommer att fördelas enligt svenska regler — även om du är bosatt i Frankrike.  

Vi hoppas att vi har lyckats besvara din fråga. Behöver du hjälp med att upprätta ditt testamente är du välkommen att kontakta oss så kan en av våra familjerättjurister med specialisering på internationell privaträtt bistå dig.  

Med vänlig hälsning / Juridex.se 

Vill du ha hjälp med att skriva ditt testamente?

Ska du skriva ett testamente och vill vara säker på att det blir korrekt utformat kan en av våra familjerättsjurister upprätta ditt testamente. Detta dessutom till ett fast pris om endast 995 kr! Skickar du ett meddelande via kontaktformuläret här nedanför blir du kontaktad av en av våra familjerättsjurister redan inom en eller ett par timmar.
Ditt namn*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Person som chattar med en jurist

Behöver du hjälp med juridiken?

Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med juridiken. Du kan ringa till oss på 08-525 180 60, skicka ett mejl till info@juridex.se eller använda dig av kontaktfältet här nedanför.

Mikrojuridik
Banner för hjälp med att skriva testamente

Artiklar om arv och testamente

Frågor & Svar om arv och testamente